Cselekményírás

Népszerű kurzusok   Kreatív írás   Regényírás  ♦  Utazz és írj! ♦  Magazin-újságírás

Megvan az eleje, megvan a vége… de mi legyen a közepén?
Nem ez a jó kérdés. Akkor, mi a jó kérdés?
Erről szól a történet-  és cselekményíró kurzus… És válaszokat is ad.

Hogyan írj izgalmas történetet, lebilincselő cselekményt?

Olvastál már könyvet (láttál már filmet), amit nem igazán értettél, úgy érezted, minden olyan esetleges és véletlenszerű, *nincs is semmi értelme

Ha igen (bár alighanem rövid idő után abbahagytad)… hasonlítsd össze ezt az élményt korábbi tapasztalataiddal, azokkal a filmekkel, könyvekkel, amelyekkel nem tudtál betelni. Amelyek lekötötték a figyelmedet, ahol azon izgultál: Na, mi fog történni, na, most mi fog…?

Egy sikeres és lebilincselő történetben az események *kapcsolatba lépnek egymással, és minden érthető, még ha nem is ott és akkor, ahol várnád, de érzed, hogy érdemes olvasnod, mert a történet ígéretesen halad, tart valahová…

Vagyis a történetnek van *struktúrája, van benne rendszer, az elemek egymásra épülnek, és kézről kézre adják az olvasót…

Egy történet akkor igazán jó, ha összefüggő, koherens világa van.

A történetépítő kurzus egy különleges és speciális online tanfolyam, mivel a regény építőelemeinek tudatosulásával párhuzamosan kialakíthatod a regényed szerkezetét, és felépítheted a cselekményét. Mentori támogatás  és értékelés mellett lehetőséged van néhány kulcsfontosságú jelent kidolgozására és megírására is.

Ez a kurzus megtanítja azt, hogyan lehet a történeted egyes elemeit, részeit úgy *összeilleszteni, hogy az az olvasót egyrészt megragadja, másrészt érthető és értelmes, összességében *az olvasót kielégítő is legyen.

Sok kezdő író arról panaszkodik, hogy a regénye közepén megakad, és egy helyben toporog.

Mert ugyan megvan az eleje, megvan a vége… de mi legyen a közepén? És akkor kínjában elkezdi teletömni ad hoc ötletekkel és jelenetekkel a történetét, húzza, mint a rétestésztát, ami egyre vékonyabb lesz. Pedig ez csak a rétesnél működik…

A történetíró kurzus arra tanít meg, hogyan *építsd fel a történeted cselekményét, hogyan válaszd ki a karaktereket, a helyszínt és a konfliktusokat, hogy azok egymásra hatva, *egymást generálva erősítsék egymást – hogy ne kínlódva írd a történeted „közepét”, hanem magad is várakozással teli izgalommal…

történetépítő kurzus tematikája

Erre a kurzusra akkor érdemes jelentkezned, ha már van egy konkrét és némileg kiforrott regényötleted, vagy már neki is álltál az írásnak, de érzed, nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnéd. Ez a kurzus egyszerre és párhuzamosan megismerteti veled a regényírás alapszabályait, amelyeket szem előtt kell tartanod, és ugyanakkor folyamatos konzultációt biztosít számodra,  hogy a regényed cselekménye és története piacképes legyen, és lebilincselje az olvasókat is.

Minden lecke után kapsz egy *külön feladatlapot is, amely a történeted egyes pontjait segít kidolgozni. És a végén áttekintjük még egyszer közösen a cselekményed vázlatát. Ennek birtokában nekiállhatsz megírni a regényedet.

♦ Mi a történet? Mi kell egy történethez? Mi a téma, és mi a cselekmény?
♦ Hogyan kapcsolódnak össze a karakterek és a cselekmény. Miként függenek egymástól? Ha szorosan összekapcsolod őket, akkor egy erős történetstruktúrát hozol létre.
♦ A történetnek három része van: kezdete, közepe, és vége. Igaz, nem feltétlenül ebben a sorrendben. A *történetstruktúra elemei.
♦ Hogyan indíts egy történetet. *Mi a horog? És hogyan akad az olvasóba… Itt lendül mozgásba a történeted, itt keltesz elvárásokat az olvasóban. Mi az, amit az elején el kell mesélned az olvasónak, és mi az, amit ábrázolnod kell, vagyis megmutatnod. Tudnod kell: a kiadók az első két oldal alapján döntenek, olvasásra érdemes-e a kéziratod, vagy megy a süllyesztőbe…
♦ A történet közepe. A közepe. A közepe. Fontos a kezdet, és kulcsfontosságú a történeted vége, de az *igazán mérvadó a közepe. Ez a történeted legfontosabb és leghosszabb része. Ha itt belealtatsz, senki sem jut el a fantasztikus és meglepő vagy feloldozó végéhez… Hogyan írd meg a regényed közepét, anélkül, hogy kínlódnál… – holtbiztos recept, hogy eseménydús legyen a történeted közepe is.

Egy betegségben a szövődményekben rejlik a legnagyobb veszély. Egy történetben a szövődmények éltető erejűek…

♦ A történeted *csúcspontja. Ez a klimax a regényedben. A nagy konfrontáció vagy csata, amely eldönti, hogy a főhős eléri-e célját, vagy sem. A csúcspont a regényed legizgalmasabb pontja, de csak akkor hat és működik, ha kellő *mélységgel párosul… Hogyan érd el a csúcspontot, és hogyan adj neki kellő mélységet…
♦ Miként írd meg a történeted egyes *jeleneteit? Hogyan kapcsolódjanak egymáshoz? Hogyan fejezz be egy jelenetet, és mikor érdemes felfüggeszteni a történet menetét… azért, hogy a maximális hatást érd el.
♦ A történet befejezése. Ez adja az olvasódnak a *végső benyomást, itt válik elégedetté vagy elégedetlenné, itt kapja azt az információt, ami miatt beszélni fog róla másoknak is…
♦ A kurzus végére kész a *történeted váza. Már csak meg kell írnod… Ne feledd: minden lecke után kapsz egy *külön feladatlapot is, amely a történeted egyes pontjait segít kidolgozni. És a végén áttekintjük még egyszer közösen a cselekményed vázlatát. Ennek birtokában nekiállhatsz megírni a regényedet. Bár a kurzus ideje alatt már több fejezet-jelenet megírására is sor kerülhet..

Hogyan működik a kurzus?

Az online kurzuson – a világ bármely pontján élsz is – könnyedén részt vehetsz, hiszen mindössze internetkapcsolatra és email címre van szükséged. Az online kurzus email-váltásos módszeren alapul. Hetente egy összetett, a cselekményedre koncentráló feladatot és szakmai útmutatást kapsz.

Amikor megoldottad és megírtad, máris küldheted vissza. De nem kell kapkodnod…Minden feladatot részletesen értékelünk és írásban meg is beszéljük, a feladatokkal kapcsolatban bármikor előzetes kérdéseket tehetsz fel. S persze az elkészült írások megvitatására is van lehetőséged.

Jelentkezés

Képzés: regényírás-történetépítés. A képzés egyénre szabott, a legfontosabb célja az egyéni fejlődéshez, és konkrét regényötlethez vagy regényhez igazodó haladás.
Képzés jellege: egyéni, online, email – célirányos feladatok, részletes útmutatással és értékeléssel
Időtartama: 16 hét
Kezdete: folyamatosan lehet jelentkezni, mivel egyéni a képzés
Létszám:   egyszerre 4 jelentkezővel tudunk foglalkozni, most 1 szabad hely van

Az online  kurzus ára:  69.900 Ft. / részletfizetés: 1. héten 39.900 Ft., az 5. héten 30.000 Ft
Elérhetőség:  dr. Mezővári Gyula, 20 462 9029 / [email protected]

♦ Ha részt kívánsz venni a cselekményírók kurzusán,  a Beiratkozom!-ra kattintva jelezheted szándékodat, és itt regisztrálhatsz előzetesen. A jelentkezést követően megírjuk a további teendőket és részleteket. 

Népszerű kurzusok   Kreatív írás    Regényírás   Magazin-újságírás