Regényépítő kurzus

Népszerű kurzusok   Kreatív írás   Regényírás  ♦   Magazin-újságírás

Megvan az eleje, megvan a vége… de mi legyen a közepén?
Nem ez a jó kérdés. Akkor, mi a jó kérdés?
Erről szól a történet-  és cselekményíró kurzus… És válaszokat is ad.

Hogyan írj izgalmas történetet, lebilincselő cselekményt?

Olvastál már könyvet (láttál már filmet), amit nem igazán értettél, úgy érezted, minden olyan esetleges és véletlenszerű, csak úgy, egymás után történnek a dolgok…

Ha igen (bár alighanem rövid idő után abbahagytad)… hasonlítsd össze ezt az élményt korábbi tapasztalataiddal, azokkal a filmekkel, könyvekkel, amelyekkel nem tudtál betelni. Amelyek lekötötték a figyelmedet, ahol azon izgultál: Na, mi fog történni, na, most mi …?

Egy sikeres és lebilincselő történetben az események *kapcsolatba lépnek egymással, és minden érthető, még ha nem is ott és akkor, ahol várnád, de érzed, hogy érdemes olvasnod, mert a történet ígéretesen halad, tart valahová…

Vagyis a történetnek van *struktúrája, van benne rendszer, az elemek egymásra épülnek, és kézről kézre adják az olvasót…

Egy történet akkor igazán jó, ha összefüggő, koherens világa van.

A történetépítő kurzus egy különleges és speciális online tanfolyam, mivel a regény építőelemeinek tudatosulásával párhuzamosan kialakíthatod a regényed szerkezetét, és felépítheted a cselekményét. Mentori támogatás  és értékelés mellett lehetőséged van több kulcsfontosságú jelent kidolgozására és megírására is.

A történetíró kurzus megtanít arra, hogyan *építsd fel a történeted cselekményét, hogyan válaszd ki a karaktereket, a helyszínt és a konfliktusokat, hogy azok egymásra hatva, *egymást generálva erősítsék egymást – hogy ne kínlódva írd a történeted „közepét”, hanem magad is várakozással teli izgalommal…

És figyelmet fordítunk arra is, hogyan lehet a történeted egyes elemeit, részeit úgy *összeilleszteni, hogy az az olvasót egyrészt megragadja, másrészt érthető és értelmes legyen,*az olvasót pedig várakozással töltse el. 

történetépítő kurzus tematikája

Ez a kurzus egyszerre és párhuzamosan megismerteti veled a regényírás alapszabályait, ugyanakkor folyamatos konzultációt biztosít számodra,  hogy a regényed cselekménye és története végül piacképes legyen, és lebilincselje az olvasókat is.

♦ Mi a történet? Mi kell egy történethez? Mi a téma, és mi a cselekmény?

♦ Hogyan kapcsolódnak össze a karakterek és a cselekmény. Miként függenek egymástól? Ha szorosan összekapcsolod őket, akkor egy erős történetstruktúrát hozol létre.

♦ A történetnek három része van: kezdete, közepe, és vége. Igaz, nem feltétlenül ebben a sorrendben. A *történetstruktúra elemei.

♦ Hogyan indíts egy történetet. *Mi a horog? És hogyan akad az olvasóba… Itt lendül mozgásba a történeted, itt keltesz elvárásokat az olvasóban. Tudnod kell: a kiadók az első két oldal alapján döntenek, olvasásra érdemes-e a kéziratod, vagy megy a süllyesztőbe…

♦ A történet közepe. A történeted legfontosabb és leghosszabb része. Ha itt belealtatsz, senki sem jut el a fantasztikus és meglepő vagy feloldozó végéhez… Hogyan írd meg a regényed közepét, anélkül, hogy kínlódnál… – holtbiztos recept, hogy eseménydús legyen a történeted közepe is.

♦ A történeted *csúcspontja. Ez a klimax a regényedben. A nagy konfrontáció vagy csata, amely eldönti, hogy a főhős eléri-e célját, vagy sem. A csúcspont a regényed legizgalmasabb pontja, de csak akkor hat és működik, ha kellő *mélységgel párosul… Hogyan érd el a csúcspontot, és hogyan adj neki kellő mélységet…

♦ Miként írd meg a történeted egyes *jeleneteit? Hogyan kapcsolódjanak egymáshoz? Hogyan fejezz be egy jelenetet, és mikor érdemes felfüggeszteni a történet menetét… azért, hogy a maximális hatást érd el.

♦ A történet befejezése. Ez adja az olvasódnak a *végső benyomást, itt válik elégedetté vagy elégedetlenné, itt kapja azt az információt, ami miatt beszélni fog róla másoknak is…

♦ A kurzus végére kész a *történeted váza. Már csak meg kell írnod… Ne feledd: minden lecke után kapsz egy *külön feladatlapot is, amely a történeted egyes pontjait segít kidolgozni. És a végén áttekintjük még egyszer közösen a cselekményed vázlatát. Ennek birtokában nekiállhatsz megírni a regényedet. Bár a kurzus ideje alatt már több fejezet-jelenet megírására is sor kerülhet..

Hogyan működik a kurzus?

A regényíró online kurzuson – a világ bármely pontján élsz is – könnyedén részt vehetsz, hiszen mindössze internetkapcsolatra és email címre van szükséged. Az online kurzus  ideje alatt heti egy-egy lépéssel közelebb jutsz a megírandó regényedhez. A végén áttekintjük még egyszer közösen a cselekményed szerkezetét. Ennek birtokában nekiállhatsz megírni a regényedet. Irodalmi mentorod én, vagyis Mezővári Gyula leszek – a kurzus idején velem állsz kapcsolatban.

2006 óta tartok irodalmi kurzusokat, előadásokat kezdő és haladó íróknak. 2013-ban indítottam az Íróműhely online változatát. Egy-egy előadáson ugyanis nincs rá mód, hogy a résztvevők írásai, regényötleteit részletesen megbeszéljük. Az online kurzusokon azonban igen. A kurzusra jelentkezők  részletekre is kiterjedő, személyre szabott értékelést, elemzést, valamint stiláris, szerkezeti és tartalmi korrekciókat kapnak, és persze szakmai útmutatást is. Ezáltal egyedi és páratlan az íróműhely minden kurzusa.

Jelentkezési feltétel

Erre a kurzusra csak előzetes konzultáció után tudsz jelentkezni. Az előzetes konzultáció ingyenes. Elég ha az Itt jelentkezhetsz-re kattintva küldöd el a jelentkezésedet. A tudnivalókat megírjuk. És kérdéseket teszünk fel. Csak ha úgy látjuk, hogy valóban készen állsz a regényed megírására, akkor fogadjuk el a jelentkezésedet.

Jelentkezés

Képzés:  Csak a regényíró kurzus elvégzését követően van rá mód. A képzés egyénre szabott, a legfontosabb célja a konkrét regényötlethez vagy regényhez igazodó haladás. 
Képzés jellege: egyéni, online, email
Időtartama: 12 hét
Kezdete: folyamatosan lehet jelentkezni, mivel egyéni a képzés. Most 3 szabad hely van
Az online  kurzus ára:  69.900 Ft. / részletfizetés: 1. héten 39.000 Ft., az 5. héten 30.900 Ft
Elérhetőség:  dr. Mezővári Gyula, 20 462 9029 / [email protected]

 


Ha be akarsz iratkozni a Regényépítő kurzusra, akkor kattints az  Itt jelentkezhetsz gombra. A jelentkezési lap elküldését követően megírjuk a további teendőket és részleteket


 

⇒ Népszerű kurzusok   Kreatív írás    Regényírás   Magazin-újságírás