Fantasyírók 5 alaptétele

 

1. Mágikus rendszer

A fantasy történetnek mágikus rendszert kell tartalmaznia. Ez az az elem, amely fantasy-fikciót állít elő más műfajokból, pl. a történelmi vagy romantikus regényekből.

A mágikus rendszer olyan elemeket tartalmaz, amelyek nem léteznek a való világban. Boszorkányság, varázslás, fantasztikus lények, különös képességek… stb… De semmi sem lehet mágikus, ami logikus és valós.

Ha a mágikus rendszered teljesen egyedülálló és fantáziadús, olyan, amilyennel az olvasók még nem találkoztak… az egyedivé teheti a regényedet. Egy innovatív, érdekes mágikus rendszer segít abban, hogy a regényed piacképes legyen.

A mágikus rendszernek kulcsszerepet kell játszania a történetedben. A mágikus rendszer azonban csak akkor működik, ha valóban rendszer! Ha vannak konkrét belső szabályai és ezeket követi, vagyis a rendszer következetes és logikus is…

Mondok egy példát! Ha valaki képes valakit a halálából feltámasztani, akkor az ne legyen egy  ripsz-ropsz képesség, nyakra, főre… hanem, mondjuk: csak akkor képes feltámasztani, ha az a személy egy természetfeletti erő által halt meg: villámcsapás, sárkánygyilok, démonok, szellemek, tűzhalál…stb. De ha egy nyíl vagy golyó üti át, akkor annyi…!

Ha standard varázslatos elemeket használsz eszközként, amivel az olvasó külön és másutt már találkozott, pl. sárkányok, próféciák, feltámadó halottak, stb… akkor azok csak akkor hatásosak, ha ezeket az elemeket eredeti módon illeszted össze, mert egy ügyes kombináció  kreatív és eredeti fantasyhoz vezethet.

Ezt a kis leckét nem szokták becsülni. Nem nekem kár….

http://www.iromuhely.com/mi-koze-gyufanak-novellahoz.html

A lehetőségek végtelenek!

2. Helyszín – a fantasy világa

Ha fantasyt írsz, akkor a történeted egy másik és teljesen új világban játszódik. Még akkor is, ha a Föld a helyszíne. Csakhogy nem az a Föld, amit mi ismerünk.

Építs egy világot. Persze nem egy tömbben, oldalakon át nyakon öntve vele az olvasót. Mert az akkor egy unalmas információáradat lesz csak.

Gondold végig!

(Amikor azt javaslom, gondold végig, nem azt mondom, hogy amit végig gondoltál, annak a regényedben mind benne is kell lennie! Hanem azt, hogy látod és tudod és érzékeled azt a világot, amiről írsz, és majd úgy írsz, hogy az olvasó is érzékelje! Amatőr maradsz, ha nem öleled körül magad a teremtett világoddal, hanem ide ezt illeszted, oda azt, ami épp jónak tűnik…)

# Hogyan néz ki, milyen a hangzata, illata a világodnak. (Hogy ez hülyeség? Ja, ha a Marson írna egy marslakó egy fantasyt arról, hogy egy marslakó Budapestre tévedt… nem érzékelné az autók bűzét, a nagyváros zaját, s látná az ezerféle mégis egy embereket… és ez nem lenne jellemző?)

# Táj, éghajlat, ember alkotta struktúrák, emberek megjelenése… Ez mind fontos lehet.

#  Milyenek az emberek? Vannak-e külön csoportok vagy osztályok? Hogyan működik a társadalom?

#  Ki tartja irányítása alatt a világot?

#  Hogyan illeszkednek a karaktereid ebbe a világba? Hol a helyük, mi a szerepük?

#  Melyek a változásokat és a fejlődést alakító domináns erők? És a visszahúzó erők?

# És így tovább…

3. Komplex karakterek

Felépítheted a legizgalmasabb eredeti világot, halmozhatsz kalandot kalandra, fordulatot fordulatra, bevetheted a legfantáziadúsabb mágiát…. mindez semmit sem ér, ha… ha…ha az olvasódat nem érdekli a karaktered sorsa!

Az olvasót a karakterek érdeklik, ahhoz kötődnek, azt kísérik, annak drukkolnak, azért aggódnak… mi lesz vele, mi fog történni, kérdezik szüntelen… és olvasnak, olvasnak… rendületlenül…

De vigyázz! Annak ellenére, hogy történeted egy fantáziavilágban zajlik, a karaktereidet „valódi embereknek” kell tekintened, és ilyen módon fejlesztened a regényedben. Vagyis a karaktered/ karaktereid legyenek összetettek, hibáktól se mentesek, hitelesek és reálisak!

De vigyázz! Kerüld a kliséket: mint az árvaházi fiú, aki valójában a kiválasztott, meg a bölcs, öreg mentor. Ha mégis ebben gondolkodsz, akkor lehelj a karaktereidbe friss, üde eredetiséget…

4. Központi konfliktus

Minden jó történet kulcsa a konfliktus. Ez különösen igaz a fantázia-fikcióra, ahol a tétek gyakran magasabbak, mint a karakterek léte vagy szűk közösségük boldogulása. Ott többnyire a világ sorsa, vagy egy nagyobb közösség, nép fennmaradása a tét…

Miféle konfliktusok generálják a történetet?

1. A karaktered belső konfliktusa(i), ha nincs belső konfliktusa, nincs lelke sem a karakterednek.

2. Kisléptékű konfliktusok, amelyek a regényed karakterei között ütik fel a fejüket.

3. Nagyszabású konfliktusok, amelynek során a karakterednek egy-egy erős külső erővel kell szembeszállnia.

4.  Átfogó, központi konfliktus. Ez az a konfliktus, amelyen, ha a karaktered felülkerekedik, győz, ha nem, akkor elbukik…

Vigyázz! Állj ellent a kísértésnek. Csak azért, hogy teljen a regényidő, ne illesz bele extra konfliktusokat, pl. egy harc formájában… Miközben azt szeretnéd, hogy az olvasód kapjon egy kis extra izgalmat, az olvasód gyorsan rájön, hogy ez csak egy vatta és természetellenes, valójában tét nélküli konfliktus, és nem izgatott, hanem ideges lesz.

Minden konfliktusnak indokoltnak, a karaktered cselekedeteiből következőnek kell lennie. És a két kulcsszó itt: organikus és hiteles!

6. Hatalmi struktúra

Minden fantasy világban léteznie kell egy megalapozott hatalmi struktúrának. Ez általában egyfajta kormányzati rendszer. (Ez alól csak az a kivétel, ha létrehozol egy olyan világot, amelyben a „rendszer” valójában a teljes anarchia, de ez tiszta káoszhoz vezetne, és nehéz lenne egy koherens történetbe formálni.)

A világ rendszerének kidolgozásakor kezd egy egyszerű kérdéssel: kinek a kezében van a hatalom ebben a világban?

El kell döntened, hogy ki tartja a kezében a hatalmat a világodban! Innen ered minden erővonal, és ezen erővonalak közé kell elhelyezned, ebben a struktúrában  kell meghatároznod a karaktered/ karakterid helyét!

Ez a világépítés kulcsfontosságú része, hiszen struktúrát kell adnod a társadalmadnak, és életteret a karaktereidnek! Ez az, ami felemelheti a karaktered, ezzel szállhat szembe, és ebből fakadhatnak a különféle konfliktusok.

Bónusz! Íme, néhány kérdés, amelyre, vagy legalább is a többségére, válaszolnod kell, mielőtt írni kezdesz!

Szükség van-e engedélyre, hogy valaki varázsló legyen? Ki igazolja a varázslókat? Hogy szólítják egymást az emberek, és a különféle rétegek? Milyen foglalkozásokat tartanak tiszteletben? Van-e, ami lenézett? Miért? Hány szint van a társadalomban: paraszt, harcos, nemes… stb? Mennyire nehéz egy társadalmi szintről a másikra emelkedni vagy leesni?

Melyek a szépség és jóság normái? Hogyan befolyásolta a mágia és a varázslók jelenléte a törvényt és a kormányzást? Mi a kormányzás alapvető formája: feudális, arisztokratikus, oligarchikus, abszolutizmus, demokrácia…? Milyen jellemzi e tekintetben a szomszédos országokat? Miért ugyanaz vagy más? Ki nyújt segítséget az uralkodónak?

Az ország vagy az uralkodó relatív ereje a hadsereg mérete, a varázslók száma és képessége, illetve a pénz alapján mérhető? Ki tekinthető a közösség polgárának, vannak-e kiváltságai? Jogok, kiváltságok, felelősségek, kötelességek? Vannak-e bizonyos csoportok (varázslók, idegenek, gyermekek, parasztok, nők), akiknek kevesebb joguk? Miért? Ki adhat parancsokat (katonáknak, szolgáknak, közönséges embereknek)?  Mitől függ, hogy kiből mi lesz? Ki hívhatja be embereket katonának, és hogyan? Ünnepek és jelentőségük. Hatásuk a közösségre?

A mágia szakma, művészet vagy csak egy munka? Mi a státusza a mágusoknak ebben a társadalomban?A mágusok és politika kapcsolata.  A politika felett, benne vagy alatta vannak? Van-e feszültség, rivalizálás vagy ellenséges kapcsolat a tényleges istenek között? Hogyan befolyásolja ez a közösség életét? Mit tart a közösség konzervatívnak, elképzelhetőnek, elképzelhetetlennek?
Hogyan gyakorolják befolyásukat a mágusok?

Vannak-e politikai szövetségek a különböző csoportok között? Miért alakultak ki? Mikor esnének szét?Belső-külső rivalizálás és gyűlölet. Kik között, hogyan és miért? Mi a bűnösség meghatározásának normális és jogi módja? Megengedett a kínzás? Megengedett-e az önkényes ítélet? Bizonyos varázslatok illegálisak-e? Miért?

Milyen dolgokat tartanak igazán súlyos bűncselekménynek, és miért? Vajon a varázslók a törvény felett vagy alatt állnak? Vannak-e az országnak hivatalos kapcsolatai más országokkal?
Mely országok/népek a hagyományos szövetségesek? Melyek a hagyományos riválisok? Miért?
Hogyan befolyásolják a hagyományok az országok közötti jelenlegi kapcsolatokat?

Mely népekkel/országokkal voltak konfliktusban a közelmúltban? Miért? Mikor és miért volt a legutóbbi háború? Ki nyert? Még mindig haragszik az egyik fél? Hogyan lehet mágiát használni egy csata-terv részeként? Van-e korlátja? Ha a csatatéren mágia lehetséges, hogyan védhető ki?

Háború idején érvényesek-e a társadalmi korlátozások, vagy mindenki egyenlő a csatatéren? Milyen nagy egy tipikus hadsereg? Mekkora az aránya a képzetlen katonáknak? Hogyan mozog a hadsereg?

Melyek a háborúk elfogadott konvenciói (pl. csak télen harcolnak, amikor senkit sem foglal el a mezőgazdaság, nem harcolnak a civilek ellen, csak bizonyos fegyverek állnak rendelkezésre, stb.)?
Egy hosszú háború hogyan hat az otthon maradottakra?

Fontos! A legtöbb kérdésre tudnod kell a választ, mielőtt egy regény-világot építesz. De ez nem jelenti azt, hogy ezen kérdésekre közvetlenül válaszolnod kell, vagyis nagy hiba lenne, ha minden felhasznált kérdésre információáradattal, leíró módon válaszolnál.

A regényed világa működik a kérdésekre adott válaszaid alapján. Nem pedig az ezeket ismertető bekezdések…


♦ Ha be akarsz iratkozni a ⇒ Regényírás kurzusra, akkor kattints az  Itt jelentkezz… gombra. A jelentkezési lap elküldését követően megírjuk a további teendőket és részleteket.


 

⇒ Népszerű kurzusok   Kreatív írás    Regényírás    Újságírás