Hogyan írj párbeszédet?

# Ez itt az Íróműhely kisokos rovata, ahol a kreatív írás, regényírás, cselekményírás online kurzusok egy-egy leckéjének rövidített részletét olvashatod. Alább  a Dialógus  modulba adunk egy kis betekintést.

# Párbeszédcímkék

A párbeszédcímkéket sokan kifejezetten szeretik – leírni.
Az olvasó meg szinte észre se veszi, átfut rajtuk.

A legtöbbször egy-egy megszólalás új bekezdés. Így nem nehéz követni, ki beszél éppen.

Mondta, jelentette ki, válaszolta... – na, ezek a címkék a legtöbbször feleslegesek. De a kiabálta is az, hiszen a dialóg elemből ki kellene derülnie, ha jól fogalmaztál.

Ha azt írod: – *mondta., az olvasó tán el sem jut idáig, vagy átsiklik ezen a 6 felesleges karakteren.

Ha azt írod helyette: – kuncogott, nem leszel sokkal előrébb.

Próbáld csak:

 – Na, és az az idős házaspár se volt semmi a táncparketten, – kuncogott.

Most próbáld az egész mondatot kuncogva felolvasni. Neked sikerült? Nekem soha.

Ám ha azt írod: – motyogta ügyetlenül., vagy – nézett rá kétségbeesetten, akkor büszke lehetsz a választékos kifejezésre, de lehet, hogy ez az ügyes címke épp a tényleges dialógusról, magáról a párbeszédről  vonja el a figyelmet.

Hidd el, ha jól írod meg és görgeted a párbeszédet, az olvasó tudni fogja, hogy aki beszél, az vidám vagy dühös éppen.

Egy idő után zavaró is lehet. Főleg, ha mindig csak a *címkékből derül ki a lélekállapot, de soha nem a megfogalmazásból.

Mert a jó dialógusból kihallik, ha valaki hízeleg, fenyeget, sértődött, veszekedős… bizony.

# Llosa, a kivétel

Mario Vargas Llosa *Pantaleón és a hölgyvendégek című regényében a címkézés szokatlan és egyedi.
Llosa látszólag nem tesz mást, mint hagyja elburjánzani a címkéket, szinte önálló életre keltve.

De nem a jelzőket halmozza, hanem az igéket.

Amiről beszélnek, és ahogy, azt ritkán minősíti, az adja a dialógusi dinamikáját, hogy egy cselekvéssorba illeszti.

– Jaj, de mulatságos ez a hír a Comerció-ban – fintorodik el Pochita. – Letíciában egy pasas keresztre feszítette magát, hogy így adja hírül az embereknek a világ végét. A bolondokházába dugták, de a tömeg erőszakkal kiszabadította, mert az a hír járja róla, hogy szent. Letícia az őserdő kolumbiai részén van, ugye?

– De jóképű százados lett belőled, fiacskám – teszi le az asztalra Leonor asszony a lekvárt, a kenyeret és a tejet.

– Most Kolumbiához tartozik, azelőtt Perué volt, de elszakították tőlünk –  vajazza meg a pirítóst Panta. – Kérek még egy kis kávét, mama!

– Bárcsak megint Chiclayóba küldenének bennünket – söpri össze a morzsákat egy tányérra, és szedi le az abroszt Leonor asszony. – Végül is ott olyan jól éreztük magunkat, nem? Számomra az a legfontosabb, hogy ne kerüljünk túl messze a tengerparttól. Menj, fiacskám, sok szerencsét, áldásom kísérjen utadon!

Ritka, hogy két ember mereven ül egymással szembe és csak a másikra figyel… inkább izeg-mozog, elkalandozik a figyelme és olykor a szava is, babrál valamivel, vagy épp reggelizik.

# Itt az a különleges, hogy Llosa képes érzékeltetni azt a mozgássorozatot, szituációt, sőt, követni is, amiben a párbeszéd elhangzik, hiszen a legritkább esetben fordul elő, hogy két ember leül egymással szembe, és csak egymásra figyelve beszélget.. Inkább izeg-mozog, elkalandozik a figyelme és olykor a szava is, babrál valamivel, vagy épp reggelizik.

Itt a párbeszédelem és a címke nem egymásra mutat ( Pl.: – Hát ezt, hogy képzeled? – nézett rám csodálkozva.) hanem egymásra épül a szó/mondat és a cselekvés.

A címkék nem a hangulatot, az érzelmi viszonyulást erősítik, rágják az olvasó szájába, azt maga a párbeszédelem hordozza, ha úgy adódik. Sőt, a dialógusba olyan elemek, megszólalások is simán beleférnek, amelyek nem a párbeszéd fősodrához tartoznak.

Hiszen az életben is így beszélgetünk, nem!?

További témák és kulcsszavak:  Párbeszéd mint dominanciaharc. Párbeszédek fajtái. Karakterek egyedi stílusa. Közvetett párbeszéd. Dialógusok címkéi. Párbeszéd és narráció. Vákuum-dialógusok. Szócső-dialógusok. Párbeszédformátumok, Helyesírási szabályok. Megírandó feladat.

 

Többet akarsz tudni a dialógusokról? 

♦ Ha be akarsz iratkozni a ⇒ Kreatív írás   kurzusrakattints az  Itt jelentkezhetsz gombra. A jelentkezési lap elküldését követően megírjuk a további teendőket és részleteket.

 

Népszerű kurzusok  ♦ Kreatív írás  ♦ Regényírás ♦  Cselekményírás ♦ Magazin-újságírás