Regényíró kurzus

Kurzusok  ♦ Kreatív írás  ♦ Regényírás ♦  Cselekményírás ♦  Párbeszédírás ♦ Magazin-újságírás

Ínteraktív online kurzus

Hogyan írjunk regényt könnyen, szenvedélyesen, ügyesen?
… most kezdődik!

Könyvet írni olykor ijesztőnek tűnik, sőt már annak megtanulása is.
Pedig csak látszólag az.

Kaland, krimi, sci-fi, fantasy, romantikus…? Nem maradsz magadra az első könyved írásakor. Ez nem egy off-road utazás, ahol nincs térkép, nincsenek jelzőtáblák, és nincs senki, aki útbaigazítson, hogy célba érj.

Támaszkodhatsz egy elfogulatlan és kizárólag rád figyelő kurzus útmutatásaira, hogy megismerve a megfelelő eszközöket és technikákat, könnyebben írj és javítsd az írásod szerkezetét és stílusát.

A trükk az, hogy mindaz a tudás, amit magadhoz engedsz,  ne kössön gúzsba. Ismerd fel, hogy mikor kell alkalmazni a megszerzett tudást, de ne engedd, hogy a szabályok, elméletek félelemmel töltsenek el és lebénítsanak.

Megtanulhatod, hogyan valósítsd meg a regényötleted, és hogyan lehet az ötletedből eredeti ötlet. Elkezdheted megalkotni a regényed szilárd szerkezetét, fejlesztheted az írói stílusod is, hogy megtanuld magával ragadni az olvasód.

Tematika

1. Konfliktus. Mitől lesz kíváncsi az olvasó a regényedre? Konfliktus = karakter + cél + akadályok. Alapkonfliktus és mini konfliktusok. Miért kellenek a külső-belső mini konfliktusok?

2. Karakter. Mikor érdekli az olvasót a főszereplőd (protagonista). A karakterképzés öt klasszikus eleme. Mi a szerepe a regényben az antagonistának, az ellen-főszereplőnek. Nézőpontok: a főhős szemszöge.

3. Tétemelés. Minden figyelemre méltó történetnek van valami tétje. Egy fikcióban a tét és a tétek emelése az, ami egyre izgalmasabbá teszi a történetet, és egyre feszültebbé a dolgok állását. Miként emelheted a téteket…?

4. Feszültség fokozása. Hogyan ellenőrizheted, hogy elég szilárd és feszültségkeltő a történeted? Az atmoszféra ereje, a fordulatok és meglepetések szerepe. Mi az a hamis riadalom? És mi az a csehovi puska? A tétemelés és feszültségfokozás módszerei.

5. A tempó. Mi lassítja feleslegesen a történeted, és mikor érdemes lassítani. Mi gyorsítja a történeted, és hogyan? A regény ritmusának hatása a történetre és az olvasóra. A késleltetés módszerei.

6. A regény kezdete. Mi az a horog, és hogyan akad az olvasóba? Mikor írd meg a regény elejét? Kezdéstípusok.

7. Helyszín. A helyszín kiválasztása. A karakter és a helyszín/ek kölcsönhatása. Mi az szerepe a leírásnak, és miért baj, ha csak dekoráció?

8. Dialógus.  A jó dialógus előreviszi a történetet. Fontos karaktervonásokat fed fel. Mitől reális és mitől erőltetett egy párbeszéd?

Minden egyes témakörhöz kapcsolódóan egy megírandó feladatot is kapsz, egy-egy jelenetet kell kidolgoznod, amit tüzetesen megbeszélünk.

** BÓNUSZ! ⇒ A kurzus végén kapsz egy olyan munkalapot, részletes útmutatót, amelynek segítségével lépésről lépésre felépítheted a történetedet, regényedet…


“Mielőtt elmennél egy kiadóhoz az írásaiddal, mutasd meg egyvalakinek, aki rámutat a gyengéire, és felismeri azt, amitől írássá válhat, ha dolgozol rajta eleget. Ez a valaki volna Mezővári Gyula, amit mond, vagy inkább tanácsol, fogadd el, a tehetség csak kitartással együtt hozhat gyümölcsöt. Én csak tudom, volt olyan novellám, amit hatszor írtam át, mielőtt végképp kidobtam volna, de nem sajnálom, most már van egy könyvem, és játsszák a darabomat.’ / B. Tamás.


Hogyan működik a kurzus?

Az online kurzuson – a világ bármely pontján élsz is – könnyedén részt vehetsz, hiszen mindössze internetkapcsolatra és email címre van szükséged. Az online kurzus email-váltásos módszeren alapul.

Az online kurzus  ideje alatt heti egy-egy lépéssel közelebb jutsz a megírandó regényedhez. Hetente egy összetett feladatot és szakmai útmutatást kapsz. 

Amikor megoldottad és megírtad, máris küldheted vissza. Minden feladatot részletesen értékelünk és írásban meg is beszéljük, a feladatokkal kapcsolatban bármikor előzetes kérdéseket tehetsz fel. S persze az elkészült írások megvitatására is van lehetőséged.

Jelentkezés

Képzés: regényírás kezdőknek
Képzés jellege: egyéni, online, email – célirányos feladatok, részletes útmutatással és értékeléssel – személyes, skype-os konzultáció lehetőségével.
Időtartama:  8 hét / két hét karácsonyi szünettel, de nem kötelezően…/
Jelentkezés: folyamatos
Létszám:  egy időben 7  jelentkezővel tudunk foglalkozni, most 3 szabad hely van
Az online  kurzus ára: 36.500 Ft. 
Elérhetőség:  dr. Mezővári Gyula, 20 462 9029 / [email protected]

Ha részt kívánsz venni a regényírók kurzusán, itt jelezheted szándékodat, és itt regisztrálhatsz előzetesen. A jelentkezést követően megírjuk a további teendőket és részleteket.
Itt jelentkezhetsz

Kurzusok  ♦ Kreatív írás  ♦ Regényírás ♦  Cselekményírás ♦  Párbeszédírás ♦ Magazin-újságírás