Regényíró kurzus

Népszerű kurzusok  ♦ Kreatív írás  ♦  Regényírás   Történetépítés ♦ Magazin-újságírás

Interaktív online kurzus regényíróknak

Hogyan írjunk regényt könnyen, szenvedélyesen, ügyesen?
… most kezdődik!

Könyvet írni olykor ijesztőnek tűnik, sőt már annak megtanulása is.
Pedig csak látszólag az.

Kaland, krimi, sci-fi, fantasy, romantika…? Nem maradsz magadra az első könyved írásakor. Ez nem egy off-road utazás, ahol nincs térkép, nincsenek jelzőtáblák, és nincs senki, aki útbaigazítson, hogy célba érj. Támaszkodhatsz egy elfogulatlan és kizárólag rád figyelő kurzus útmutatásaira, hogy megismerve a megfelelő eszközöket és technikákat, könnyebben írd és javítsd a történeted, s mindeközben rátalálhatsz a saját hangodra és stílusodra is.

És összeáll a kép, hogyan láss neki a regényed megírásához…

Tematika

Konfliktus. Mitől lesz kíváncsi az olvasó a regényedre? Konfliktus = karakter + cél + akadályok. Alapkonfliktus és mini konfliktusok. Miért kellenek a külső-belső mini konfliktusok?
Karakter. Mikor érdekli az olvasót a főszereplőd (protagonista). A karakterképzés öt klasszikus eleme. Mi a szerepe a regényben az antagonistának, az ellen-főszereplőnek. Nézőpontok: a főhős szemszöge.
Tétemelés. Minden figyelemre méltó történetnek van valami tétje. Egy fikcióban a tét és a tétek emelése az, ami egyre izgalmasabbá teszi a történetet, és egyre feszültebbé a dolgok állását. Miként emelheted a téteket…?
Feszültség fokozása. Hogyan ellenőrizheted, hogy elég szilárd és feszültségkeltő a történeted? Az atmoszféra ereje, a fordulatok és meglepetések szerepe. Mi az a hamis riadalom? És mi az a csehovi puska? A tétemelés és feszültségfokozás módszerei.
A tempó. Mi lassítja feleslegesen a történeted, és mikor érdemes lassítani. Mi gyorsítja a történeted, és hogyan? A regény ritmusának hatása a történetre és az olvasóra. A késleltetés módszerei.
A regény kezdete. Mi az a horog, és hogyan akad az olvasóba? Mikor írd meg a regény elejét? Kezdéstípusok.
♦ Helyszín. A helyszín kiválasztása. A karakter és a helyszín/ek kölcsönhatása. Mi az szerepe a leírásnak, és miért baj, ha csak dekoráció?
 Dialógus.  A jó dialógus előreviszi a történetet. Fontos karaktervonásokat fed fel. Mitől reális és mitől erőltetett egy párbeszéd?

Minden témakörhöz kapsz elméleti útmutatást példákkal, és egy, a témával összefüggő, megírandó jelenetet, feladatot, amit utóbb meg is beszélünk, közösen értékelünk. Ha késztetést érzel rá, korrigálhatod vagy átírhatod, és azt is elküldheted….

A kurzusok speciális előnye

⇒ A kurzusokra beiratkozók feladatmegoldásaikra, írásaikra visszajelzést kapnak. Részletekre is kiterjedő értékelést, elemzést, valamint stiláris, szerkezeti és tartalmi korrekciókat, s mindemellett személyre szabott útmutatást is. Ez az, ami által az íróműhely minden kurzusa egyedi és páratlan…

Hogyan működik a kurzus?

A regényíró online kurzuson – a világ bármely pontján élsz is – könnyedén részt vehetsz, hiszen mindössze internetkapcsolatra és email címre van szükséged. Az online kurzus  ideje alatt heti egy-egy lépéssel közelebb jutsz a megírandó regényedhez. Hetente szakmai útmutatást és egy azzal összefüggő feladatot küldök számodra. Irodalmi mentorod én, vagyis Mezővári Gyula leszek – a kurzus idején velem állsz kapcsolatban.

2006 óta tartok irodalmi kurzusokat, előadásokat kezdő és haladó íróknak. 2013-ban indítottam az Íróműhely online változatát. Egy-egy előadáson ugyanis nincs rá mód, hogy a résztvevők írásait részletesen megbeszéljük. Az online kurzusokon azonban igen. A kurzusra jelentkezők  – feladatmegoldásai, írásai – így részletekre is kiterjedő, személyre szabott értékelést, elemzést, valamint stiláris, szerkezeti és tartalmi korrekciókat kapnak tőlem, és persze szakmai útmutatást is. Ezáltal egyedi és páratlan az íróműhely minden kurzusa.

„Az első könyvemet magánkiadásban adtam közre. Aztán elvégeztem a kurzust, és már tudom, hogyan nem kellett volna  írnom, és hogyan kell… Szóval a csalódásomba végül valami megkönnyebbülés és öröm is vegyült, köszönöm.” / H. Ádám
“Nem hittem volna, hogy egy irodalmi stúdió ennyire képes hatni az irodalmi gondolkodásomra és az írásomra. / V. Júlia

Jelentkezés 

Képzés jellege: egyéni, online, email – részletes útmutatással és egyénre szabott értékeléssel
Időtartam:  10 hét
Kezdete:  egyéni a képzés, folyamatosan lehet jelentkezni. Most 3 szabad hely van.
Az interaktív online kurzus nyári, kedvezményes ára:  49.900 Ft.
Elérhetőség:  dr. Mezővári Gyula, 20 462 9029 / [email protected]

Ha be akarsz iratkozni a Regényírás kurzusra, akkor kattints az  Itt jelentkezhetsz gombra. A jelentkezési lap elküldését követően megírjuk a további teendőket és részleteket

Az Ön segítségével jöttem rá arra, hogy mitől működik egy jó regény/film. Mi az, ami ott volt mindig a szemem előtt, csak nem tudtam rendszerezni. ” / Cz. Katalin

„Húú, nagyon tetszett az első feladat, alig várom a másodikat…” / N. Fanni

„Köszönöm a kurzus minden leckéjét, sokat tanultam. / S. Éva

„Ez a tanfolyam elképesztően jó.” / A. Krisztián

“…nagyon szépen köszönöm a tanácsait, észrevételeit, javaslatait. Meg voltam elégedve a tanfolyammal. ” / K. Éva

„Még soha senkitől nem tanultam ennyit. Mert maga tanított meg igazán gondolkodni…” / B. Zsuzsa

“… ne csak a sajátodként tudd szemlélni, amit írtál, hanem úgy is, ahogyan a többiek, ahogyan az olvasó. Mert úgy veszed észre a hibáit. Köszönöm. Ez egy óriási felismerés volt. ”/ M. Alex

 

⇒ Nézd meg mások véleményét is…

 

Népszerű kurzusok   Kreatív írás   Regényírás   Történetépítés  Magazin-újságírás