Regényíró kurzus

Népszerű kurzusok   Kreatív írás    Regényírás    Utazz és írj!   Magazin-újságírás

Interaktív online kurzus regényíróknak

Hogyan írjunk regényt könnyen, szenvedélyesen, ügyesen?
… most kezdődik!

Ha egy regény érdekfeszítő, lehet szinte bármilyen hosszú, alig bírja letenni az ember.
De milyen hosszú lehet egy regényíró kurzust bemutató szöveg?
Tömör és sokatmondó, akár egy jól sikerült novella.
Vagy inkább, mint egy kisregény?

Amikor kezedbe akad egy könyv, vagy hallottál már róla, vagy nem, de belelapozol… és ha horogra akadsz, sétálsz a pénztárhoz.
Ha szerencsém van, ajánlotta már neked valaki az Íróműhelyt. Vagy belebotlottál a Facebookon. De lehet, csak a jó sors és a Google sodort ide, erre az oldalra.
És akkor most a horogra vagy kíváncsi, arra, amire minden regényolvasó: mi fog történni …? (Ja, meg arra: mennyibe kerül ez nekem…)

Így aztán nem lehetek túl tömör, sem pusztán lényegre törő. De egy hasonlattal majd élek.

Jelentkezésed követően minden héten kapsz majd egy feladatlapot, amit meg is beszélünk. Egy-egy lecke a *fikcióírás egy-egy elemére koncentrál, magyarázattal, példákkal és indoklással. Lesz szó *horogról  és *karakterről, *külső-belső konfliktusról, *tét- és feszültségteremtésről, *dialógusról, *helyszínről, a *mondd vagy mutasd-ról, *nézőpontokról. Ezekhez kapcsolódva meg kell oldanod/írnod egy-egy feladatot is.

Ha már volt szó a horogról, jöhet a hal…meg a hasonlat.

A regényíró kurzust úgy képzeld el, mint egy főzőversenyt. Ha a feladat az, hogy keverj egy pompás tartármártást, akkor *nem kell hozzá sütni egy kis krumplit is, meg rántani halat. Azt majd hozzáképzelem olvasás közben, de a tartár után meg akarom nyalni mind a tíz ujjamat. És egy hétre az bőven elég feladat. Viszont a tartár nem sérülhet, mondván, de hát sütöttem, rántottam is. Sorra kerül majd a hal és a krumpli is. Sőt, a kurzus végére összeáll az egész menü. Vagyis a regényed.

A kreativitás itt az, hogy az adott feladathoz megfelelő és olyan karaktert, nézőpontot, konfliktust, színteret válassz, ahol az adott fikcióelemek életre tudnak kelni, és hitelesen hatni. Mert ezáltal működik az írás.

Minden témakörhöz küldök elméleti útmutatást példákkal, és egy, a témával összefüggő, megírandó feladatot, amit utóbb meg is beszélünk, közösen értékelünk Ha késztetést érzel rá, korrigálhatod vagy átírhatod, és azt is elküldheted…

Az Íróműhely kurzusok speciális előnye

A kurzusokra jelentkezők feladatmegoldásaikra és írásaikra visszajelzést kapnak. Részletekre is kiterjedő értékelést, elemzést, valamint stiláris, szerkezeti és tartalmi korrekciókat, s mindemellett személyre szabott útmutatást is. Ez az, ami által az Íróműhely minden kurzusa egyedi és páratlan…

Hogyan működik a kurzus?

Az online kurzuson – a világ bármely pontján élsz is – könnyedén részt vehetsz, hiszen mindössze internetkapcsolatra és email címre van szükséged. Irodalmi mentorod én, vagyis Mezővári Gyula leszek – a kurzus idején velem állsz kapcsolatban.

Az online kurzus  ideje alatt heti egy-egy lépéssel közelebb jutsz a megírandó regényedhez. A feladatokat e-mailben küldöm el számodra, a megoldásokat részletesen értékeljük és írásban meg is beszéljük. Bármikor előzetes kérdéseket tehetsz fel. Nappal és éjjel, legfeljebb akkor épp alszom. De másnap válaszolok. S persze az elkészült írások megvitatására is van lehetőséged.

„Az első könyvemet magánkiadásban adtam közre. Aztán elvégeztem a kurzust, és már tudom, hogyan nem kellett volna  írnom, és hogyan kell… Szóval a csalódásomba végül valami megkönnyebbülés és öröm is vegyült, köszönöm.” / H. Ádám
“Nem hittem volna, hogy egy irodalmi stúdió ennyire képes hatni az irodalmi gondolkodásomra és az írásomra. / V. Júlia

Új alkotói közösség

Az új ⇒ iromuhely.novellák  facebook oldalon az iróműhelyesek  stílusgyakorlatait, novelláit, regényrészleteit olvashatod. Az oldalra a kurzus résztvevőinek legjobb írásai, jelenetei kerülnek fel. Ezáltal egy olyan alkotói közösséget hozunk létre, amely írásra és olvasásra inspirál. A közösség tagjai hozzászólásaikkal és kritikáikkal segíthetik egymás írói fejlődését.

Jelentkezés 

A kurzus jellege:  a kurzusra azok jelentkezését várjuk, akik szeretnének egy regényt írni, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá,  vagy már belevágtak egy regény írásába, de úgy érzik elakadtak, eltévedtek, és nem elégedettek a regényük felépítésével, menetével. A kurzus ideje alatt folyamatosan segítek munkádban.
Időtartam:  10 hét
Kezdete: folyamatosan lehet jelentkezni, mivel egyéni a képzés

Létszám:  egyszerre 5 jelentkezővel tudunk foglalkozni, jelenleg 2 szabad hely van
A kurzus ára: 49.700 Ft., részletfizetés: 1.  héten 30.000 Ft,  5. héten 19.700 Ft
Elérhetőség:  dr. Mezővári Gyula, 20 462 9029 / [email protected]

Ha részt kívánsz venni a Kreatív írás kurzuson, a Jelentkezz most!-ra kattintva jelezheted szándékodat. A jelentkezést követően megírjuk a további teendőket és részleteket.

“Az Ön segítségével jöttem rá arra, hogy mitől működik egy jó regény/film. Mi az, ami ott volt mindig a szemem előtt, csak nem tudtam rendszerezni. ” / Cz. Katalin

„Húú, nagyon tetszett az első feladat, alig várom a másodikat…” / N. Fanni

„Köszönöm a kurzus minden leckéjét, sokat tanultam. / S. Éva

„Ez a tanfolyam elképesztően jó.” / A. Krisztián

“…nagyon szépen köszönöm a tanácsait, észrevételeit, javaslatait. Meg voltam elégedve a tanfolyammal. ” / K. Éva

„Még soha senkitől nem tanultam ennyit. Mert maga tanított meg igazán gondolkodni…” / B. Zsuzsa

“… ne csak a sajátodként tudd szemlélni, amit írtál, hanem úgy is, ahogyan a többiek, ahogyan az olvasó. Mert úgy veszed észre a hibáit. Köszönöm. Ez egy óriási felismerés volt. ”/ M. Alex

⇒ Nézd meg mások véleményét is…

 

Népszerű kurzusok   Kreatív írás    Regényírás    Utazz és írj!   Magazin-újságírás