Mi a történet? És mi nem az?

 

# Ez itt az Íróműhely kisokos rovata, ahol a kreatív írás, regényírás, cselekményírás online kurzusok egy-egy leckéjének rövid részletét olvashatod. Alább  a Mi a történet? És mi nem az… modulba adunk betekintést.  

Hogy megtudjuk, mi a különbség egy eseménysor és a cselekmény között, a történés és a történet között, az a legjobb, ha írunk közösen egy rövid novellát.

Lépésről lépésre haladunk. Időnként pedig megállunk, és megnézzük, hol tartunk… Készen vagyunk-e már? Vagy valami még hiányzik. A végére összeáll a kép, és megértjük – reményeim szerint –, hogyan lesz egy hétköznapi eseménysorból egy irodalmi műfaj, vagyis egy novella.

Kezdjük is el.

Képzeld el, hogy elmondom neked, mit láttam ma délelőtt:

Egy kisfiú talál egy magányos virágot a mezőn. Letérdel mellé, és vidáman játszadozni kezd vele.

Ez történet?
(Ez már egy novella? Egy fikció?)
Persze, hogy nem.
Pedig, ha jobban megnézzük…

# …megfelel a *fikció kritériumainak.

Hiszen:

van *helyszíne és időpontja,
van *főszereplője,
aki olyan *döntéseket hoz, amelyek természetesen kapcsolódnak az eseményekhez,
és az események is természetesen haladnak előre.
A történet *három cselekvést is tartalmaz,
és van *kezdete, középső része és végpontja.

Ezek a *fikcióelemek és összefüggések egy novellában nélkülözhetetlen alkotórészek.

Mégsem történet ez.

Hanem csak egy jelentés. Egy akciódús eseménysor. (Akciódús, hiszen ebben a 2 rövid mondatban 3 ige is található!)

# De van-e még valami, ami *hiányzik?

Egy fikciós elem biztosan: a *konfliktus, és az abból fakadó válság, felfedezés, harc, fejlődés, átalakulás.

Tehát akkor tegyünk bele konfliktust.

Egy kisfiú talál egy magányos virágot a mezőn. Az első gondolata az, hogy leszakítja, de aztán letérdel mellé, és vidáman játszadozni kezd vele.

Hol van itt a konfliktus?

Nem a kisfiú és a virág között, hiszen a virág nem is tudna ellenállni. A konfliktus a *kisfiúban támad fel. Nem külső, hanem *belső konfliktus. Először ugyanis le akarja szakítani a virágot. Aztán *meggondolja magát. És inkább csak játszadozik vele.

Nem tudjuk, miért dönt így. Ezt nekünk kell kitalálnunk. De ez a hézag vagy *hiányosság nem zavaró. Nem befolyásolja a történést. Magyarázat nélkül is pontosan érthető a cselekménysor.

(Regényolvasáskor sem értesülünk minden mozzanatról és gondolatról, hiszen akkor kilométerekkel hosszabb lenne a szöveg… az a fontos, hogy ezeket a „hézagokat” a szöveg egészének ismeretében ki tudjuk tölteni…)

Akkor most már van egy történetünk? Nincs.

Pedig a *fikció minden elemét tartalmazza a négy mondat.

Van főszereplő, időpont, helyszín, akció, konfliktus… /van ki, mikor, hol, mit, hogyan/, és van eleje, közepe és vége.

Sőt, ezek az elemek *egymásra hatnak, *összekapcsolódnak, rendezett *struktúrát alkotnak. Nem esetlegesen követik egymást a mondatok és a cselekvések. Van a szövegnek belső koherenciája, logikai struktúrája.

És még egy kis mondanivalót is kiolvashatunk: ha tetszik egy virág, tán nem kell leszakítani azért, hogy örömünket lelhessük benne…

És még mindig nem történet, még nem novella.

# Hogyan lesz belőle *történet?

Ehhez még egy szempontot figyelembe kell vennünk, majd alkalmaznunk is. Minden történet alapvetően *átalakulás is, amely bemutatja egy helyzet és/vagy egy karakter átalakulását.

A karakter egy jó történet végén más lesz, mint az elején. Megváltozik. Lehet, hogy fejlődik, lehet, hogy elbukik, de megváltozik. Már nem lesz olyan, mint a kiindulópontban.

Hát akkor jöjjön a változás, az átalakulás.

Egy kisfiú talál egy magányos virágot a mezőn. Az első gondolata az, hogy leszakítja, de aztán eszébe jut, hogy ez értelmetlen kegyetlenség lenne, ezért hát letérdel mellé, és vidáman játszadozni kezd vele.

A virág meg azt gondolja magában: „Olyan, mint egy virág.”

Megtörtént az átalakulás?
Igen.
Honnan tudjuk?

Hát a virág gondolatából, ha nem történt volna valamiféle változás és „átalakulás”, ugyan miért gondolhatná azt a virág a kisfiúról, hogy olyan, mint egy virág…

Akkor ez már így történet.
MajdNEM.
Mi hiányzik még?

 

Többet akarsz tudni a történetről?

♦ Ha be akarsz iratkozni a ⇒ Kreatív írás kurzusrakattints az  Itt jelentkezhetsz gombra. A jelentkezési lap elküldését követően megírjuk a további teendőket és részleteket.

 

Népszerű kurzusok  ♦ Kreatív írás  ♦ Regényírás ♦  Cselekményírás ♦ Magazin-újságírás