Karakterleírás ⇒ Hogyan írj az apádról tökéletes rendőrségi felhívást…

A karakterek testesítik meg történeteidet.

Karaktered a testet öltött gondolataid és szavaid.

medicine-man

  1. Gyakori, hogy a kezdő írók kizárólag a karakterük fizikai jellemzőire koncentrálnak. Szépen sorjázzák azt, amit látni kell, mint egy jogi közleményben szokás. Pontosan, precízen. Például így:

Apám magas, középkorú férfi. Átlagos testalkatú. Zöld a szeme, fehér a haja, és kedveli a pamutingeket.

Ez egy hétköznapi leírás. Bárhol helyet kaphatna.

De el tudod képzelni, hogy egy rendőrégi felhívásban is így szerepelne, ha keresnék, mint egy eltűnt személyt? Minden azonosító és egyedi jegy nélkül?

Mert bár minden, amit leírtam pontos, szükséges is, csak nem elégséges. Mert szürke és sivár, és ezek alapján ugyan ki emlékezne rá?

  1. Akkor cifrázom egy kicsit. Eredeti vagy legalább is plasztikus melléknevekkel. Ez a szófaj amúgy az írók kedvence. Vagy nem? Nézzük:

Édesapám magas, középkorú, átlagos testalkatú, de izmos férfi. Smaragdzöld a szeme, őszes a haja és többnyire fehér pamutinget visel.

Hát a rendőrség ezzel se tudna mit kezdeni. A jelzők plasztikusak, de nem egyediek, kellemes a benyomás, de nem figyelemfelkeltő.

  1. Akkor adjunk neki valami jellegzetest. Tessék.

Édesapám magas, középkorú, átlagos testalkatú, de izmos férfi. Smaragdzöld a szeme, őszes haját, mint egy öregedő hippi, hátul lófarokban hordja, és sohasem visel mást, mint fehér pamutinget. Ujjai sárgállanak a nikotintól.

Egy jól megválasztott fizikai tulajdonság, egy jellegzetes ruhadarab, egy a szokásostól eltérő modor – hippi stílus és lófarokba font haj – már jobban felfedi a karakterét, mint egy tucat közhelyes kép random váltogatása.

  1. Ha karaktert alkotsz, válaszd ki azokat a jellegzetes fizikai jellemzőket, amelyek a leginkább szembetűnőek és árulkodóak.

Egy író barátom, amikor a nagymamájáról ír, mindig megemlíti az erős és csontos állát, nem azért mert nem volt szép a szeme vagy az orra, hanem azért, mert az álla miatt az arca makacsságot és elszántságot sugallt.

Ha pedig a nagybátyjáról ír, mindig a zaklatottan vibráló szeme kerül a középpontba. Olyan ember volt, akinek, ha arcizma se rezdült, a szeme mindig ide-oda vándorolt, mindent szemügyre véve. Azt is észrevette, ami felett más tekintete elsiklott. És sajnos rögtön szóvá is tette. Amivel mindenkinek az idegeire ment.

Tehát: sokszor elég egy pontosan kiválasztott jellegzetesség, és máris képes tükrözni a karaktered személyiségét. Egy örökké félrebiggyesztett száj, a nikotintól sárgálló ujjak, vagy az állandó Old Spice illat…

Írj örömmel!

Rákattantál az írásra? Szeretnél jellegzetes karaktereket alkotni.
Jelentkezz a ⇒ kreatív írás kurzusra.