Kreatív írás kezdőknek

Gombhoz a kabátot.

Ez a tengerentúlon már népszerű és hatásos módszer a kontinensen még csak most vetette meg a lábát. S mint kiderült, nagyon is eredményes a kezdő írók számára. 

A szisztéma a következő tapasztalatra épül

A kezdő íróknak általában remek és szabad a fantáziájuk, megannyi a témájuk, ötletük, amelyek rendszerint az írásuk végén csattannak vagy csúcsosodnak ki.  És ez rendjén is van önmagában. Ám, amikor nekilátnak az írásnak, elkezdik pakolni a poénra, a csattanóra, a végkifejletre a szöveget és a mondatokat.

Vagyis a gombhoz keresik a kabátot… Cikázik az agyuk, de visszafelé: milyen is legyen a kabát ujja, a gallérja, a zsebe… mekkora is legyen a hossza, legyen-e bélése… hogy a gomb pontosan illeszkedjen a kabáthoz.

Minden novellának van gombja-kifutása, lehet, hogy elomló, lehet, hogy megható, lehet, hogy drámai, lehet, hogy meghökkentő, lehet, hogy… de ha jó, a végén elgondolkodtató is. Valami többet tudunk meg általa magunkról és a világról. Ezért is olvassuk.

A Gombhoz a kabátot módszer is abból indul ki, amit minden regényíró vall: amíg nincs meg az utolsó mondatod, ne is állj neki írni… De ez a szisztéma azt is meg tudja mutatni: hogyan szabj kabátot a gombhoz… 

Egy klasszikus kreatív írás tanfolyam – ami a haladóknál bevált, de a kezdőknél nem – arra készteti az írót, hogy az elméleti útmutatást követően egyedül bíbelődjön a témájával és a szövegével. Aztán ha kész, a mentorával górcső alá veszik. És jön a kritika, ami lehet szelíd vagy éles, de minél alaposabb, annál szerteágazóbb. Ám akárhogy is, az írónak az információáradattal is egyedül kell megbirkóznia, és utólag érvényesítenie. Ha az újraírás már nem okozna neki örömet, akkor a következő történetében alkalmazva.

A Gombhoz a kabátot már az ötlet kidolgozástól kezdve, az írás folyamán is támogat. A mentorod a háttérben veled együtt gondolkodik, de nem lesz okoskodóan többet tudó. Nem mondja majd, hogy ezt így kellett volna, azt meg úgy. Nem is találja ki helyetted a megoldást. Vagyis nem veszi el az alkotás örömét. Mégis, a novellád végére érve birtokába jutsz azon tudásnak, amelyet szem előtt tartva már magad is elboldogulsz a saját ötleteiddel-témáiddal.

(Egy másik hasonlattal élve, ez a szisztéma olyan, mintha rögtön a vezetés élményét is átélve tanulnál meg vezetni, menet közben ismernéd fel a szabályokat, menet közben tudatosulnának benned, te határoznád meg az irányt, te döntenél a sebességről… mégis célba érnél, ám a melletted ülő mentorod miatt végig biztonságban is éreznéd magad.)

Kinek ajánljuk a Gombhoz a kabátot kurzust

Minden kezdőnek, akit az írás gondolata és folyamata foglalkoztat, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá, miként vágjon bele. És minden kezdőnek, aki nem a fiók mélyének akar írni, aki nem elégszik meg a baráti köre elfogult dicséreteivel. Minden kezdőnek, ha már az első novellájával bátran a nyilvánosság elé akar lépni…

Kurzusvariációk

 1. Intenzív 2hetes kurzus.
  Azoknak, akiknek épp van elég idejük, és kellő elszántságuk az írásra. Akik elegendő energiát tudnak ráfordítani, hiszen az intenzív kurzus szinte folyamatos online kapcsolatot és levelezést igényel. (Azoknak, akik varrás vagy vezetés közben is tudnak a témájuk megírásán gondolkodni…)
  A kurzus időtartama egy 8-12 ezer karakteres novella megírására elegendő.
  A kurzus díja: 29.900 forint.

 1. Intenzív 4hetes kurzus.
  Azoknak, akik több novellában is ki akarják próbálni írástudásukat. Azoknak, akik nehezebben szakítanak időt az írásra vagy lassabb tempóban szeretnek dolgozni.
  A kurzus időtartama egy-három 8-12 ezer karakteres novella megírására elegendő.
  A kurzus díja: 39.900 forint.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.