Kreatív írás kurzus

Népszerű kurzusok   Kreatív írás  Kreatív írás & olvasás  Regényírás   Történetépítés  Magazin-újságírás

Interaktív online kurzus 

Szeretnéd tudni, hol tartasz, és elfogulatlan, külső véleményre lenne szükséged, hogy megtudd, mi az erősséged, és miben kell még fejlődnöd…? Netán elakadtál, keresed a megoldást, de egyelőre nem boldogulsz vele, és szükséged lenne egy kis külső energiára, biztatásra vagy épp támogató kritikára…?

Az iromuhely.com online kurzusa éppen ebben segít.

Írj a magad örömére vagy határozott céllal, rendelkezünk azzal a szakértelemmel és útmutatással, amire szükséged van ahhoz, hogy jobb íróvá válj.

A kurzus ideje alatt elsajátíthatod a fikcióíráshoz szükséges ismereteket és készségeket,
majd megtanulhatod mindezt adaptálni és alkalmazni is – ez a kurzus célja.

Íróműhely-mentorod célja, hogy a lehető legjobbat hozza ki írói képességeidből, és segítsen sikeressé válnod a választott műfajban. Személyes oktatód feltérképezi a tudásszintedet, majd a meglévő ismereteidre támaszkodva segíti írás- és gondolkodásmódod fejlődését – visszajelzéseiben konstruktív és támogató tanácsokkal, kritikával.

Ez az online kurzus nem csak a szövegírásra, de magának a kreatív írás folyamatnak a megismerésére is nagy hangsúlyt helyez. Hetente írásbeli feladatokat és konkrét szakmai útmutatást kapsz tőlünk.

A kreatív írás tematikája

 A kurzus első részében a fikcióírás elemeit és szabályait tekintjük át, példákkal és célirányos feladatokkal. E leckék végén egy-egy önálló feladatot is kapsz, jelenetet – nem novellát -, hanem jelenetet kell írnod a megadott szempontok szerint, de szabad fantáziával. Ezt közösen értékeljük.

 A kreatív írás kurzus második részében  pedig jöhet a novellaírás. E rövid műfaj a legjobb a gyakorlása. …és amit megírtál, azt tüzetesen értékeljük: fikciós és stilisztikai szempontok  szerint.

A lebilincselő történet  Miért unják az olvasók, ha úgy érzik, hogy az író direkt manipulálja és irányítja őket? Hogyan kerülheted el ezt a kezdőkre jellemző csapdát? Mi az, hogy lebilincselő történet? Mitől lesz az, és mitől biztosan nem… * Adunk egy, a témával összefüggő, megírandó feladatot is, amit meg is beszélünk.

Karakteralkotás  Hogyan alkoss hiteles karaktert és keltsd életre? Miként fejlesztheted és generálhatsz általa egy történetet? Hozd ki a karakteredből a valós és rejtett vonásait…Ha egy szülő félti a gyerekemét, az rendben lévő. Ha egy író óvja a karakterét, az olvasó horkolni kezd…  * Adunk egy, a témával összefüggő, megírandó feladatot is, amit meg is beszélünk.

Történet és cselekmény Az olvasót mindig ugyanaz a dolog érdekli: Mi fog történni…? Megtudhatod, mikor jó a konfliktus a történetedben. És azt is, hogy mikor nem. Szó lesz a cselekmény klasszikus szerkezetéről, valamint a karakter és a konfliktus feszültségteremtő kölcsönhatásáról…  * Most is adunk egy, a témával összefüggő, megírandó feladatot, amit meg is beszélünk.

Nézőpont  Miként válassz a történetednek megfelelő nézőpontot, és hogyan tartsd is magad ahhoz… Hatásos és hiteles, ha váltogatod a nézőpontokat? Igen, de sohasem egy jeleneten belül…* Jön a feladat is, amit utána megbeszélünk.

Mondd vagy mutasd?  Információkat adsz az olvasódnak? Vagy engeded, hogy megfigyelje azt, hogy mi és miért történik? Mi a különbség aközött, ha valamit mesélsz, vagyis elmondod, és aközött, ha valamit ábrázolsz, bemutatsz..?. Mikor célszerű elmondani, és mikor inkább bemutatni?  * +Feladat…

Helyszín Minden történetnek van konkrét helyszíne, környezete és időpontja. Erről sokan hajlamosak megfeledkezni… Megtudod, hogyan válaszd ki a megfelelő helyszínt, és az hogyan hat a történetre, mi a szerepe a leírásnak, és miért bánj vele inkább szűkmarkúan. * +Feladat…

Dialógus Megismered a párbeszéd két alapfajtáját. Megtudod, hogy olvasva mitől lesz hiteles és reális egy párbeszéd. Hogyan címkézd, narráld a párbeszédelemeket… * +Feladat…

Novellaírás  Kapsz egy (választható) témát. Az elkészült novelládat a fikcióelemek és stilisztikai szempontok szerint részletesen megbeszéljük… ha kell, javítjuk, dolgozunk rajta.

Novellaírás Válassz egy saját témát. Az elkészült novelládat a fikcióelemek és stilisztikai szempontok szerint részletesen megbeszéljük… ha kell, javítjuk, dolgozunk rajta. 

Hogyan működik a kurzus?

A kreatív írás online kurzuson – a világ bármely pontján élsz is – könnyedén részt vehetsz, hiszen mindössze internetkapcsolatra és email címre van szükséged. Az online kurzus email-váltásos módszeren alapul. Hetente szakmai útmutatást és egy azzal összefüggő összetett feladatot küld számodra az irodalmi mentorod, Mezővári Gyula –  a kurzus idején vele állsz kapcsolatban.

Amikor megoldottad és megírtad, máris küldheted vissza. Minden feladatot részletesen értékelünk és írásban meg is beszéljük, a feladatokkal kapcsolatban bármikor előzetes kérdéseket tehetsz fel. S persze az elkészült írások megvitatására is van lehetőséged.

„Bevallom, fáztam kicsit az online tanfolyamtól, de nagyon sokat segített nekem!… Köszönöm a javaslatokat, az egyértelmű útmutatásokat, és hogy rugalmasan rám hangolódott.”/ K. Edina

“A kritikával mindig az volt a bajom, hogy vagy azt mondták, hogy jó, vagy azt, hogy valami nem jó, de nem mondták miért. Maga volt az első, aki megmondta, mi miért rossz (vagy éppen jó), és azt is, hogyan lehetne jobb, de véletlenül sem végezte el helyettem a munkát.”/ Z. Tibor

„A harmadik lecke után már összeállt a kép, és így sokat javult az írásom…”/ R. Tamás

„Szerettem a kurzust, és tetszettek a visszajelzései is, magának fantasztikus humora is van…”/ B. Ágnes

„Jók voltak a leckék, eltettem őket, és gyakran újra előveszem majd…”/ H. Linda

„És ha folytatni szeretném…?”/ G. Edit

“…úgy érzem, hogy sokat fejlődtem. Nem hagyom abba az írást! A biztató szavai erőt adnak, hogy tovább folytassam.”/ J. Denisza

“Nagyon köszönöm…, hogy bármikor számíthattam magára, és bármikor kérdezhettem, és nagyon komolyan vette a kérdéseimet is…”/ O. Erik

“…jót tett az állandó visszajelzés, hogy mi a fölösleges, kicsit jobban rááll már a szemem. Köszönöm a türelmet és a biztatást a stresszes napokon is…”/ N. Viki

⇒ Nézd meg mások véleményét is

Jelentkezés

Képzés: A kreatív írás kurzus bemutatja azokat az alapvető technikákat, mesterfogásokat, amelyeket minden kezdő írónak tudnia kell.
Képzés jellege: egyéni, online, email – változatos, gyakorlati képzési feladatok, részletes útmutatással és egyénre szabott értékeléssel
Időtartam:  10-12 hét,  egyéni tempótól függően
Létszám:  jelenleg  4 szabad hely van
Kezdete: folyamatosan lehet jelentkezni, mivel egyéni a képzés
Az online kurzus ára:  34.900 Ft.
Kurzusvezető: dr Mezővári Gyula, 20 462 9029 / [email protected] 

 

Ha részt kívánsz venni a kreatív írásprózaírás kurzuson, itt jelezheted szándékodat, és itt regisztrálhatsz előzetesen. A jelentkezést követően megírjuk a további teendőket és részleteket. 

Itt jelentkezhetsz

Népszerű kurzusok   Kreatív írás  Kreatív írás & olvasás  Regényírás   Történetépítés  Magazin-újságírás