Regényszerkesztés & műbírálat

Népszerű kurzusok   Kreatív írás  Kreatív írás & olvasás  Regényírás   Történetépítés  Magazin-újságírás

Miért van szükséged elfogulatlan szerkesztőre?

Amikor megmutatod a kéziratodat vagy annak részletét a barátaidnak, a családodnak, esetleg a munkatársaidnak, biztosan megdicsérnek és megveregetik a vállad. És miért is ne? Hiszen ők tanúi voltak annak, mennyi időt és energiát, mennyi szenvedélyt öltél az írásba, készülő művedbe.

Ők azok, akik ismernek, ám éppen ezért elfogultak. Nem tudják, és tán nem is akarják igazán objektíven és olyan rálátással olvasni és véleményezni a kéziratodat, ami abban segítene, hogy sikeres legyen az olvasók körében és a könyvpiacon. Úgyhogy, és komolyan, hálásan köszönd meg anyádnak, hogy végigolvasta a regényedet és a végén biztatóan megsimogatta a fejedet, aztán keress egy szerkesztőt.

Miért?

Íme, két igazság azoknak, akik könyvet akarnak írni.
Mindenkiben lapul legalább egy könyvre elegendő téma és történet, amit el kell mondania.
És mindenkinek – mindenkinek – szüksége van egy szerkesztőre. Még egy szerkesztőnek is, ha könyvet ír.
Bár van egy kivétel. Ha titkos naplót írsz.
Ám ha előhúzod a fiókodból, és közre akarod adni, máris szükséged lesz egy szerkesztőre.

Ezért van szükséged egy profi szerkesztőre:

♦ A tapasztalt szerkesztő alaposan elolvassa a kéziratodat.
♦ Értékeli annak eladhatóságát, meghatározva a piaci helyét.
♦ Elemzi az írásod lényegi elemeit, a műfaj sajátosságainak való megfelelést, a cselekményt, annak logikai következetességét, a párbeszédeket, a karakterek kiforrottságát, valamint az írásműved szerkezeti felépítését és koherenciáját.
♦ Stilisztikai útmutatás is nyújt, hogy közel tökéletesre csiszold a munkádat.

Befejezted a regényed?

Izgatott vagy és egy kicsit ideges is, máris megosztanád az írásod az egész világgal…? Akkor itt az idő, hogy megbizonyosodj róla, valóban készen áll-e arra, hogy közzétedd és megoszd a művedet másokkal.


© A kritikával mindig az volt a bajom, hogy a kérdezettek vagy azt mondták az írásomra, hogy jó, amivel nem lehet mit kezdeni, vagy azt, hogy valami nem jó, de nem mondták miért, vagy át akarták írni a szöveget helyettem. Maga volt az első, aki megmondta, mi miért rossz (vagy éppen jó), és azt is, hogyan lehetne jobb, de véletlenül sem végezte el helyettem a munkát. / Z. Tibor, Zalaegerszeg


Így dolgozik a regényszerviz:

1.  Küld el a kéziratod egy hosszabb részletét, maximum 20 000 karaktert. Ezt követően megbeszéljük, hogy a kéziratod van-e már olyan állapotban, hogy megérett a műbírálatra, tudunk-e segíteni.

⇒ Ez az első mozzanat nem kerül semmibe.

2. Ezt követően, ha szerkesztésre alkalmasnak véljük a kéziratodat, szerkesztői szemmel el is olvassuk a regényedet.

Mire figyelünk?

♦ Olyan karaktereket alkottál-e, amelyek fogva tartják az olvasót és érdekli a sorsuk? Változnak-e és hogyan a regényed folyamán?

♦ Mennyire koherens és következetes a regényed cselekménye és szerkezete?

♦ Túl gyors vagy túl lassú a regényed tempója? Kivált-e olyan érzelmi hatásokat, amelyre számítottál?

♦ Kinek a története a regényed, helyesen választottad-e ki a nézőpontot, és tartod-e magad hozzá, vagy alkalomszerűen kevered?

♦ Elég hitelesek a párbeszédek? Hiányosak vagy szellemesek? Fejlődik a regényed és a főhősöd a párbeszédek mentén – vagy a párbeszédek csak illusztrációk?

Mélyreható értékelést írok a regényed erősségeiről és gyengeségeiről.  Visszajelzéseim alkalmazásával a regényed piacképessé válhat. És leköti majd az olvasóid figyelmét. Ugyanolyan fontos számodra, hogy ismerd a regényed erősségei, mint hogy tisztában légy a gyengeségeivel.

Célom nem csak az, hogy jobb legyen a regényed.  De az is, hogy mint író, fejleszthesd a készségeidet.

A visszajelzéseimből megtanulható technikák jól szolgálnak majd a következő 3 regényed írásakor is. Hiszen konkrét javaslatokat kapsz arra, hogyan javíthatod a kéziratodat, és hogyan válhatsz jobb íróvá.

Írásodat tehát dramaturgiailag elemezzük. Azt figyeljük és értékeljük, mennyire arányos és lebilincselő a cselekmény, vannak-e benne logikai bukfencek vagy hézagok, hitelesek-e a karakterek és a konfliktusok, mennyire életszerűek a regényed dialógusai, hogyan fokozod a feszültséget és „emeled a téteket”, megfelelően váltakozik-e a ritmusa a történetednek… Figyelünk a bevezetőben a horogra, valamint a klimax utáni zárlatra is.

A tapasztalatainkról egy 8-10 oldalas, részletes összefoglalót kapsz, konkrét példákkal, utalásokkal. Nem csak az írói erényeidre mutatunk rá, hanem az esetleges fogyatékosságokra és hiányokra is. Ezzel párhuzamosan javaslatokat is teszünk, hogyan tudod ezeket- a saját látásmódod szerint – korrigálni, javítani.

Arra törekszünk az összefoglaló értékelés írásakor, hogy a lehető legtöbb segítséget nyújtsuk számodra. Egy héten belül választ kapsz.

 Könyvszerkeszés: górcső alá vesszük, dramaturgiailag elemezzük a  történetet, a cselekményt, a karaktereket, a regény felépítését, tartalmi és formai elemeit.
Időtartama:  8 nap alatt elkészítjük a műbírálatot, ezt követően 2 hétig még kapcsolatban maradunk, hogy a felmerülő kérdéseidre kimerítő válaszokat kaphass.
Létszám: egy időben 5 jelentkezővel tudunk foglalkozni, most 2 szabad hely van.
Kezdete: folyamatosan lehet jelentkezni,  a szabad kapacitás függvényében.
Az online könyvszerkesztés ára:  minden megkezdett  ív vagyis 40 000 karakter műbírálata 4000 forint / pl. 7 ív, azaz 280 ezer karakter 28 000 forint 
Kurzusvezető: dr Mezővári Gyula, 20 462 9029 / [email protected]

 

Ha úgy érzed, szükséged lenne egy elfogulatlan, de támogató szakmai műbírálatra és konzultációra, itt jelezheted szándékodat, és itt regisztrálhatsz előzetesen. A jelentkezést követően megírjuk a további teendőket és részleteket.

 Itt jelentkezhetsz… 

Népszerű kurzusok   Kreatív írás  Kreatív írás & olvasás  Regényírás   Történetépítés  Magazin-újságírás