Műbírálat & szerkesztés

Népszerű kurzusok   Kreatív írás   Regényírás   Cselekményírás  Magazin-újságírás

Miért van szükséged elfogulatlan kritikára?

Amikor megmutatod a kéziratodat vagy annak részletét a barátaidnak, a családodnak, esetleg a munkatársaidnak, biztosan megdicsérnek és megveregetik a vállad. És miért is ne? Hiszen ők tanúi voltak annak, mennyi időt és energiát, mennyi szenvedélyt öltél az írásba, készülő művedbe.

Ők azok, akik ismernek, ám éppen ezért elfogultak. Nem tudják, és tán nem is akarják igazán objektíven és olyan rálátással olvasni és véleményezni a kéziratodat, ami abban segítene, hogy sikeres legyen az olvasók körében és a könyvpiacon.

Ezért van szükséged egy profi szerkesztőre

♦ A tapasztalt szerkesztő alaposan el fogja olvasni a kéziratodat.
♦ Értékeli annak eladhatóságát, meghatározva a piaci helyét.
♦ Elemzi az írásod lényegi elemeit, a műfaj sajátosságainak való megfelelést, a cselekményt, annak logikai következetességét, a párbeszédeket, a karakterek kiforrottságát, valamint az írásműved szerkezeti felépítését és koherenciáját.
♦ Stilisztikai segítséget is nyújt, hogy közel tökéletesre csiszold a munkádat.

Befejezted a regényed? Izgatott vagy és egy kicsit ideges is, máris megosztanád az írásod az egész világgal…? Akkor itt az idő, hogy megbizonyosodj róla, valóban készen áll-e arra, hogy közzétedd és megoszd a művedet másokkal.


© A kritikával mindig az volt a bajom, hogy a kérdezettek vagy azt mondták az írásomra, hogy jó, amivel nem lehet mit kezdeni, vagy azt, hogy valami nem jó, de nem mondták miért, vagy át akarták írni a szöveget helyettem. Mezővári Gyula volt az első, aki megmondta, mi miért rossz (vagy éppen jó), és azt is, hogyan lehetne jobb, de véletlenül sem végezte el helyettem a munkát. / Z. Tibor, Zalaegerszeg


Így dolgozik a regényszerviz:

1.  Küld el a kéziratod egy hosszabb részletét, maximum 20 000 karaktert. Ezt követően megbeszéljük, hogy a kéziratod van-e már olyan állapotban, hogy megérett a műbírálatra, tudunk-e segíteni.

⇒ Ez az első mozzanat nem kerül semmibe.

2. Ezt követően az alábbi lehetőségek közül választhatsz, ha együttműködünk:

a / Startprogram.  A kéziratod beérkezését követően az első 20 00 karaktert / leütést, szóközökkel/ megszerkesztjük, elsősorban tipikus írástechnikai és stilisztikai hibákat javítjuk, valamint javaslatokat is teszünk.

Ez követően megvizsgáljuk a kéziratod első 20 000 karakterét /ez fél szerzői ív/ dramaturgiai szempontból. A karakterábrázolás, a jelenetkezelés, a belső arányok, a dialógusok, a színtér megjelenítése kerül górcső alá. Javaslatot is teszünk, hol és hogyan érdemes módosítanod a kéziratod. Két héten belül választ kapsz.

⇒ Az első fázis szerkesztési díja: bruttó 18.500 forint.

b / Regényszerviz. Ha szeretnéd, szerkesztői szemmel el is olvassuk a regényedet. Ekkor dramaturgiailag elemezzük. Azt figyeljük és értékeljük, mennyire arányos és lebilincselő a cselekmény, vannak-e benne logikai bukfencek vagy hézagok, hitelesek-e a karakterek és a konfliktusok, mennyire életszerűek a regényed dialógusai, hogyan fokozod a feszültséget és „emeled a téteket”, megfelelően váltakozik-e a ritmusa a történetednek… Figyelünk a bevezetőben a horogra, valamint a klimax utáni zárlatra is.

A tapasztalatainkról egy 5-6 oldalas, részletes összefoglalót kapsz, konkrét példákkal, utalásokkal. Nem csak az írói erényeidre mutatunk rá, hanem az esetleges fogyatékosságokra és hiányokra is. Ezzel párhuzamosan javaslatokat is teszünk, hogyan tudod ezeket korrigálni, javítani.

Arra törekszünk az összefoglaló értékelés írásakor, hogy a lehető legtöbb segítséget nyújtsuk számodra. Egy héten belül választ kapsz.

⇒ A regényszerviz ára terjedelemfüggő. Megkezdett ívenkénti ára bruttó 5 000 forint.

Egy szerzői ív 40 000 karakter. Tehát, ha írsz egy 360 000 karakteres regényt, akkor annak a tartalomra koncentráló bírálati ára:  9×5000 = bruttó 45 000 forint.

c/ Írástechnika.  Ha igényled, hogy a regényedet végigolvasva a nyelvi stilisztikai javításokat is elvégezzük, illetve javaslatokat tegyünk, erre is van mód. Egy héten belül elkészítjük.

⇒ Az írástechnikai elemzés is terjedelemfüggő. Megkezdett ívenkénti ára bruttó 9 000 forint.

 

Ha úgy érzed, szükséged lenne egy elfogulatlan, de támogató szakmai műbírálatra és konzultációra, itt jelezheted szándékodat, és itt regisztrálhatsz előzetesen. A jelentkezést követően megírjuk a további teendőket és részleteket.

 Itt jelentkezhetsz… 

Népszerű kurzusok   Kreatív írás   Regényírás   Cselekményírás  Magazin-újságírás