Nézőpontok

# Ez itt az Íróműhely kisokos rovata, ahol a Kreatív írás, Regényírás, Cselekményírás online kurzusok egy-egy leckéjének rövid részletét olvashatod. Alább a Nézőpont modulba adunk betekintést.

# Miért fontos a nézőpont?

Miért számít annyira a szempont?

Azért, mert a nézőpont úgy működik, mint egy *szűrő, megszűri a történeted: mindent a választott nézőpont szerint és által tud meg az olvasó.

Ez azt is jelenti, ha rosszul választod ki a nézőpontot, vagy zavarosan váltogatod, az egész történeted hatástalan lehet. Kisiklik, mint egy rossz vágányra tévedt vonat…

# Íme, egy példa:

Melissza azon töprengett, vajon miért kérte Tamás, hogy találkozzon vele az éjszaka közepén. A park szélén állt, és figyelte, ahogy közeleg.
– Hé, itt vagyok – suttogta -, minden rendben van?
Tom megfogta Melissza kezét. Hogyan mondja el neki, hogy mi történt? Nem akarta megijeszteni.
– Jól vagyok. Figyelj, néhány napra el kellene utaznod, el kell hagynod a várost.
– Hogy érted? Miért? – Vajon mi történhetett, csodálkozott Melissza elsápadva.
– Csak bízz bennem – válaszolta Tamás, remélve, hogy Melissza most nem áll le vitatkozni. – Ez a tied – nyomta Melissza kezébe a vonatjegyet , amit már reggel megvásárolt a vasútállomáson.
Melissza megrázta a fejét.
– Nem megyek sehova, amíg nem válaszolsz.
Tamás látta az arcát, és tudta, nehéz percek állnak mindkettejük előtt.

Olyan, mintha egy *pingpong meccset néznénk, ugye?
Folyamatosan Melissza és Tamás gondolatai között pattogunk. Nem csak szétesik a dialógus, de unalmas is.

# Miért unalmas?

Mert az író *mindent elmond. Nincs munkája az olvasónak. *Hézagmentes a dialógus, szájbarágós.

Semmit sem kell megértenünk, az író *megfoszt bennünket a gondolkodás örömétől. Könyörtelenül irányítja a szereplőket és az olvasókat egyaránt.

Ha csak az egyik karakter gondolatait ismerjük, akkor a másik gondolatairól nem közvetlenül értesülünk, hanem abból, hogy mit és hogyan mond, és mit csinál, beleértve a mimikáját is. És ez a kis rejtély máris izgalmasabbá teszi a jelenetet.

Gondolj bele, a való életben sem tudod, mit gondol a másik, csak megpróbálod értelmezni a viselkedését és a mondatait.

Mindez nem jelenti azt, hogy sohasem váltogathatod a nézőpontokat, nagyon izgalmas módszer, és nehéz is, de egy jeleneten belül ne váltogasd, mert zavarossá válik végül a jeleneted, vagy lapossá.

Később még beszélünk róla…

# További kulcsszavak és témakörök:

Narráció és perspektíva. Nézőpont (POV) fajták: előnyök, korlátok. Egyes szám, első személy (E/1.) és példák. Egyes szám, második személy (E/2) és példák. Egyes szám, mindent tudó harmadik személy (E/3) és példák. Egyes szám, korlátozottan mindent tudó harmadik személy (E/3) és példák. Megírandó feladat.

 

# Többet akarsz tudni a nézőpontokról? 

♦ Ha be akarsz iratkozni a ⇒ Kreatív írás kurzusrakattints az  Itt jelentkezhetsz gombra. A jelentkezési lap elküldését követően megírjuk a további teendőket és részleteket.

 

Népszerű kurzusok  ♦ Kreatív írás  ♦ Regényírás ♦  Cselekményírás ♦ Magazin-újságírás