Öt feladat kezdőknek

Népszerű kurzusok   Kreatív írás   Regényírás   Cselekményírás  Magazin-újságírás

sakkk1

Íme, öt téma. Ha a kedved úgy tartja, meg is írhatod.

♦ Ha akarod, átugrod ezt a bevezetőt, és rögtön az oldal aljára görgetsz a feladatokhoz.

♦ Ha akarod, csak az ötletre, a történetre, a cselekményre koncentrálsz.

♦ Ha akarod, és tán jobban jársz, mert akkor lesz igazán hasznos a gyakorlás, tényleg alkotsz egy karaktert.

Mondjuk, kiválasztod egy ismerősödet, vagy kettőből gyúrsz egyet. Olyan ismerőst, akit láttál már sírni és nevetni, aggódni és félni, kiabálni és hallgatni, akiről tudod, hogyan beszél és cselekszik, és láttad már, hogyan viszonyulnak hozzá mások. Egy hús vér karaktert. És őt helyezed a történetedbe. Öt mozgatod. Ő lesz az, aki azt mondja magában, amikor szembesül a konfliktussal: Na, most mi csináljak…? Az olvasó meg azt: Na, most mi fog történni…?

Mert mindig ezért olvasunk, akár monológot, akár akcióregényt, akár románcot vagy fantasyt (sőt, még egy értekezést is), mert arra vagyunk kíváncsiak: Hova tartunk? Mi fog történni…?

Miért?

Azért, amiért egy sakkfigura se oda lép, ahol éppen szabad parkolóhelyet talál.
A cselekmény olyan, mint egy sakkjátszma.
Most ne hagyd abba az olvasást, csak mert nem tudsz sakkozni.

Egy regény cselekménye erősen hasonlít arra, ami egy sakktáblán történik. A figurák-karakterek nem egyenrangúak, bár kitüntetett pozícióba is kerülhetnek.

A helyzetük mindig átlátható, a jövőjük mégis kérdéses…

Mert egy sakkjátszmában (is) sohasem a pillanatnyi állás a lényeges. Sosem az utolsó lépés a fontos, mert az már megtörtént, az van…

A kérdés: mi lesz a következménye, mi történhet?

Még egy amatőr játékos sem azért helyezi valahova a futóját, mert épp ott talált egy szabad parkolóhelyet. Számít valamire, támad, védekezik vagy eltereli a figyelmet… a lépésével valójában kérdéseket tesz fel az ellenfélnek.

Ám amikor elengedte a bábut, már csak azon izgulhat: mit válaszol az ellenfele, lesz-e valami váratlan húzása.

Minden lépés egy lehetőség. És minden lépés – ahogyan egy regényben is – attól lesz izgalmas, ha magában hordozza a kérdést:

Mi fog történni?

Ami megtörténhet, az sokszor izgalmasabb annál, mint ami valójában megtörtént.

Hogy egy hétköznapi példára váltsunk: olyan ez, mint amikor a munkahelyeden jut eszedbe, kihúztad-e otthon a vasalót… Az izgalom nem abból fakad, ami már megtörtént, hanem abból, hogy mi fog történni, mi történhet.

Sohasem a valóság az igazán az érdekfeszítő. Azt már tudjuk. Az ismeretlen izgat bennünket, a lehetőség:

Mit csinál majd a macska, ha kiszökik a kanári a kalitkából?

Mit fog szólni a nagymama, ha megtudja, hogy egyetemista unokájának új barátja egy BurgerKingben dolgozik…?

Tényleg meg kell innod a vizeleted a sivatagban?

A kérdések a lényegesek. A válaszok csak egy rövid ideig hatnak, akár örömöt okoznak, akár kétségbe ejtenek, mind a kettő hamar elmúlik. Nem igazán izgatja már az olvasót.

Mert nem a válaszok az igazán érdekfeszítők, hanem az: Mi a franc fog itt történni?

Hogyan tudja a cselekményed lenyűgözni az olvasót? Tégy a regényed menetébe annyi kérdést, amennyi csak ésszerűen lehetséges. Persze ne tobzódj öncélúan.

De a trükk a kérdés, ami ingerli az olvasót, amire sürgősen választ akar kapni. Így kötöd a sztoridhoz, a cselekményedhez. A kérdés mindig befelé hat, az agy és a lélek felé közelít… Belülről izgatja az olvasót.

És most figyelj, most jön a legfontosabb trükk:

Mielőtt a regényedben egy kérdésre megkapná az olvasó a választ, tehát még előtte, fogalmazódjon meg benne egy újabb kérdés… mert így mint a láncszemek kapcsolódnak egymáshoz a jelenetek, a történetek elemei… és ez tartja fogva az olvasódat.

De ne feledd, a regényedben felbukkanó kérdések nem lehetnek sem átlátszók, sem nyakatekertek, sem erőltetettek, sem manipulálók. Azt az az olvasó észre veszi, és hátat fordít… a regényednek.

Sakk. De matt lesz vagy döntetlen?

Kifáradtál?

Pedig csak most kezdődik.

Íme, a feladatok

1.) Karaktered egy külföldi nyaralás ideje alatt megismert új barátjától/barátnőjétől egy gyönyörű festményt kap.  Nagyon örül neki, otthon rögtön ki is akasztja a nappali falára. Ám néhány nappal később meglepődve látja az újságban, hogy a rendőrség azt a képet keresi, amit ajándéka kapott, s amit egy múzeumból loptak el… Mit tesz a karaktered? Mi fog történni?

2.) Hazafelé tart a karaktered, az utcán lát egy garázs-kiárusítást, megáll, és vesz egy szép vázát, hazaérve derül ki, hogy abban a vázában laknak, nem váza, hanem urna…  Mit tesz a karaktered? Mi fog történni?

3.) Otthon ülsz a kanapén, nézed a tévét, a tekinteted a kisasztalra téved, hát egy átvételi elismervény hever az asztalon. Tudod, hogy nem te tetted oda. Egyedül élsz. Mi ez a nyugta? Hogyan került a kisasztalra?

4.) Karaktered ajándékba kap egy macskát. Csak az a bökkenő, hogy a karaktered nem szereti a macskákat. Így aztán még aznap beviszi egy menhelyre. Ám másnap reggel, amikor a karaktered felébred, ott várja a macska az küszöbön. Vajon csak álmodta mindezt a karaktered, vagy a macska azért jött vissza, hogy bosszút álljon, vagy…

5.) A karaktered a nővére, Ivett számítógépét használja, munka közben egy email érkezik egy Alex nevű férfitől. A férfi a mailben bevallja Ivettnek, hogy titokban évek óta szereti… A mail olyan érzelmes, annyira magával ragadó, hogy karaktered úgy dönt, ezt az embert meg akarja ismerni és meg akarja szerezni magának  (Ivettet nyilvánvalóan nem érdekli Alex) …Mi fog történni? Mit tesz a karaktered…

Írj örömmel!

Ha részt kívánsz venni a kreatív írásprózaírás kurzuson, itt jelezheted szándékodat, és itt regisztrálhatsz előzetesen. A jelentkezést követően megírjuk a további teendőket és részleteket. 

Itt jelentkezhetsz

Népszerű kurzusok   Kreatív írás   Regényírás   Cselekményírás  Magazin-újságírás