Karakterhibák

# Ez itt az Íróműhely kisokos rovata, ahol a Kreatív írás, Regényírás, Cselekményírás online kurzusok egy-egy leckéjének rövid részletét olvashatod. Alább a Karakter modulba adunk betekintést.

# Céltalan karakterek & karakterhibák 

Kezdő írók gyakorta megfeledkeznek arról, hogy a karakterüknek célt és feladatokat adjanak. Miért?

# A leggyakoribb hiba,
hogy  szerző elfelejt a főszereplőnek jelentős *célt adni. 
Hihetetlen, de igaz: 
nem is jut az eszébe.

Dédelgeti a karakterét, úgy gondolja, ha egy szép és kedves ember boldogan bóklászik a világban, és kellemes dolgok történnek vele – mint, ami épp az író életéből hiányzik – , akkor az olvasó majd derűlátó elégedettséggel és érdeklődéssel olvassa a sorait.

Hát nem. Kit érdekel, ha nincs tétje, feszültsége a történetnek, ha nincs miért aggódnia és miben reménykednie az olvasónak? És erről a szerzők ezen típusát szinte lehetetlen meggyőzni…
Miért?… A magyarázat ott van a fenti gondolatjelek között.

A céltudatos unalom eredménye lassú és unalmas jelenetek sorozta lesz.

# Példát? Rendben.

Márk szombat reggel sokáig aludt. Amikor felébredt, jólesően ásított és hosszasan nyújtózkodott. Nem volt miért sietnie. Minek is, hiszen végre egy nyugodt nap várt rá, mintha az orvos rendelte volna a hétközi hajtás jutalmaként. Kényelmesen felöltözött, végre se ing, se zakó, jöhet a póló és a mackónadrág. Kényelmesen megreggelizett, Benedict tojást pirítóssal. Az edényeket hanyagul a mosogatóban hagyta, és kiment az udvarra. Le kéne nyírni a füvet, suhant át az agyán, aztán inkább a barackfák közé kifeszített nyugágyba feküdt, egy darabig nézte a felhők játékát, majd a szemére húzta a kalapját.

Ki ne irigyelné? Plasztikus és kellemes. El is éri a célját: az olvasó horkolni fog!
Amit Márk csinál az jelentéktelen és értelmetlen. Nem csoda, ha belealszik az olvasó.

# Akkor keltsük fel. És életre a jelenetet.

Márk szombat reggel sokáig aludt. Amikor felébredt, jólesően ásított és hosszasan nyújtózkodott. Aztán kipattant az ágyból, épp ideje volt, hogy Edit látogatására felkészüljön. Ez lesz az első nap, amit zavartalanul kettesben tölthetnek. Gyorsan megreggelizett, az edényeket eltüntette a mosogatógépben, aztán kiment az udvarra füvet nyírni. A barackfák közé pedig egy függőágyat feszített… Visszatérve a nappaliba egy kis tejfölös chipset és kólát tett az asztalra, aztán nadrágba bújt, és felvette az utolsó vasalt ingét.

Dinamikusabb? Érdekesebb? Tempósabb? Kíváncsiságot keltőbb? Igen, mert a karakter egy cél érdekében lendült akcióba…

Már nem a pihenésre és a függőágyra, meg felhők játékára kerül az üres hangsúly.
Felejtsd el a pihenést. Felejtsd el a függőágyat.

#  Márk mozgásba lendült, és kapott egy célt, amihez egy tét is társult. És az óra is ketyeg… 

Érkezik Edit… És még egy lehetséges akadályt is beépítettünk. Lehet, hogy Edit allergiás a tejfölös chipsre, laktózérzékeny…

A lényeg: ha a karakternek célja van, kisebb-nagyobb, és ez a meghatározó a regényed során, ha tudja az olvasó, mi a karaktered célja, terve… követi. Ha nem, elveszti a regény az olvasó érdeklődését.

További kulcsszavak és témakörök: Miért kell karakter? Sors és karakter. Hogyan alkoss emlékezetes karaktert? A karakterek bemutatása. Miként hozhatod mozgásba a karaktered? Jellegzetes karaktercsapdák. A céltalan karakterek. Erőteljes antagonisták. 

Többet akarsz tudni a karakterekről?  

♦ Ha be akarsz iratkozni a ⇒ Kreatív írás kurzusrakattints az  Itt jelentkezhetsz gombra. A jelentkezési lap elküldését követően megírjuk a további teendőket és részleteket.

 

Népszerű kurzusok  ♦ Kreatív írás  ♦ Regényírás ♦  Cselekményírás ♦ Magazin-újságírás