Színtér

Népszerű kurzusok   Kreatív írás   Regényírás   Cselekményírás  Magazin-újságírás

franciaforradalom

Minden karakter térben és időben mozog, minden konfliktusnak van/nak ahhoz illő és annak megfelelő helyszínei.

Most a történet színterének a fontosságáról, és a történeted beállításáról lesz szó.

Miért fontos a színtér?

A történet helyszíne és színtere a történet helye és ideje.

Mondjuk:

– Párizs, a francia forradalom idejen

– Egy előkelő negyed a budai hegyekben, akár a Rózsadomb

– A Mars bolygó

A színtér a világ azon helyszíne, ahol a karakter mozog, cselekszik, és ahol a konfliktus kibontakozik.

A karakter sohasem időtlen és tér nélküli,

minden karakter egy meghatározott vagy jól körülírható és jellemezhető helyszín/ek/en cselekszik. S maga a helyszín részben meghatározza a karakter viselkedését és tulajdonságait is. Ha jól kiválasztott a helyszín, az maga is támogatja a történet kibontakozását.

A francia forradalom idején játszódó történetedben a karaktered nem viselhet farmert, nem mobilozhat, ha hirtelen segítségre van szüksége, nem teleportálhatja magát Párizsból Lyonba, és nem mondhatja azt senkire, hogy „boloss” vagyis idióta, mert ez egy új keletű francia kifejezés… ha éhes, ne ehet hamburgert, de nem rajongat Picassóért és nem párbajozhat egy hatlövetű colttal sem.

Hogyan válasszuk ki a történet színterét, helyszínét?

Választhatsz olyan helyszínt, amit jól ismersz, vagy olyat, ami érdekes és különleges, vagy olyat, ami maga is ráerősít a konfliktusra…

Íme, néhány kérdés, segítségül, amire érdemes válaszolnod, no, nem mindre és egyszerre, de a meghatározókra igen, amikor az ötleted kidolgozásához látsz.

Meg fogsz lepődni, milyen egyszerűek a kérdések:

– Milyen házban él a karaktered, és kik a szomszédjai? – Mit tart a karaktered a hűtőszekrényében? És van-e könyvespolca? Milyen az ágya? – Milyen környezetben és hol nőtt fel a karaktered? Hogyan emlékezik rá, örömmel vagy megtagadva? – Mi jellemzi a karaktered kulturális gyökereit? – Mi az iskolai végzettsége, szakmája, hivatása? – A kartered hova jár nyaralni? – Mi a karaktered munkahelye? – Ha házas, hol volt nászúton? – Hova húzódik be vagy el, ha magányra van szüksége? – Hol érzi magát kényelmetlenül és kínosan?

A válaszok – látod, minden kérdés egy helyszínhez és egy karaktervonáshoz kötődik egyszerre – segíthetnek a hely, a színtér kiválasztásában és felépítésében. És ötleteket is adnak a konfliktushoz.

Maga a helyszín is képes konfliktus előidézni.

Hogyan?

Ha nászútra az Everglades parkba utazol, és kempingezel, előfordulhat egy alligátor látogat meg benneteket egy este…a Yosemite parkban meg egy medve…

Ha a helyszín egy erdészház, amelyben van egy fegyverszekrény és egy bárpult is, nos, lehet, hogy valaki hamarosan fegyvert ragad…

Hogyan írd le a helyszínt

Az olvasó szereti tudni, hol játszódik a történet, tudni akarja, milyen környezetben, hisz egy légüres térben nem tud eligazodni… Ám ez korántsem azt jelenti, hogy hajlandó hosszas és részletes leírásokat olvasni, tömbösített természetrajzokat vagy enteriőröket… Ezt gyorsan megunja.

Roland odalépett a bárpulthoz, elővett egy kristálypoharat és töltött egy korty Chivast. 

Nos, ebből a leírásból tudjuk, hogy van bárpult és van ital… és mindezt egy cselekvéssorból derül ki, nem pedig a bárpult és italsor lenyűgözően unalmas leírásából.

Miként lesz a színtered hiteles

1. Megfigyelés által. Életed során sok helyszínen megfordultál, idézd fel azok részleteit.

2. Olvass, lapozgass a helyszínednek megfelelő magazinokat, olvass cikkeket, nézegess képeket /google /

3. Beszélgess olyan emberekkel, akik ismerik is az általad kiválasztott helyszíneket

4. Nézz filmeket, dokumentumfilmeket, dokumentumfotókat.

Írj örömmel…

Ha részt kívánsz venni a kreatív írásprózaírás kurzuson, itt jelezheted szándékodat, és itt regisztrálhatsz előzetesen. A jelentkezést követően megírjuk a további teendőket és részleteket. 

Itt jelentkezhetsz

Népszerű kurzusok   Kreatív írás   Regényírás   Cselekményírás  Magazin-újságírás