A történet szerkezete: bonyodalom, eszkaláció

Két alapvető karaktertípus létezik: a kavicsember és a gyurmaember…

Ha a kavicsot a falnak dobod, pattog, ugrál a falon…
Ha a gittből gyúrt kis golyót vágod falhoz, akkor a golyó formája megváltozik. Deformálódik.

Minden történet írójának, amikor a főszereplőjét formálja, szüksége lehet a gyurma tanulmányozására…J

Amikor egy történetben válságba kerül a főhős, örökre megváltozik, *deformálódik és megteszi az első lépéseket annak érdekében, hogy megoldja a válságot – vagyis helyre állítsa az egyensúlyt, s visszatérhessen az eredeti állapotához…

De ez a vágya meghiúsul.

Mert minden történet vége minőségében is különbözik az elejétől. A főszereplő is megváltozik. Ha nem, az olvasók nem lesznek elégedettek…

A gyurma-emberek megváltoznak.

A kavicsok ugyanazok maradnak.

Megjelennek a történet színpadán, de alapvetően nem változnak a történet előre haladtával sem. Ugyanolyanok a végén, mint az elején. A kavicsemberek többnyire *mellékszereplőként jelennek meg. Nem érdekel a sorsuk, nem érdekel, hogy változnak-e.

Ezért nem érdekesek főszereplőként a kavicsemberek.

A Zaklatás című filmben Meredith  bár főszereplő és antagonista, de kavicsember, még a végén se változik. Az antagonisták többnyire kavicsemberek.

Na, akkor, milyen falhoz vágjuk a gyurma emberünket?

Először ne a cselekményre gondolj! Ne arra, hogy mi minden történik majd a történetedben. Hogy így, meg úgy…

Az *ígéretre gondolj. Azt gondold ki, miért indul meg a változás, hogyan alakul át a karaktered, honnan indul, miért indul, és hova jut el…   

Hogyan formálódik…

A cselekmény ugyanis maga lesz az átalakulás felé vezető út…

Egy sokoldalú történetben tipikusan két válsághelyzet fonódik össze. Az egyik egy *külső küzdelemből fakad, azokból az akadályokból, amelyekkel szembe kell nézni, és amelyeket le kell küzdeni. A másik a *belső küzdelem, egy belső probléma, amit meg kell oldani.

Ahogy a történet halad, a két válsághelyzet megoldása egyre inkább összefonódik, egyre intimebbé válik, egyre személyesebbé és egyre pusztítóbbá válik.

A Zaklatás című filmben:  

*A külső akadályok egyre csak torlódnak, nem kapja meg a kinevezést, zaklatással vádolják, ki akarják rúgni, le kell lepleznie Meredith csalássorozatát.

*A belső küzdelemként helyre kell állítani önmagában az elveszített egyensúlyát, hiszen a történtek hatására megzavarodik és kétségbe esik, mivel nem csak szakmailag, de erkölcsileg is *leírták… elvesztette a barátai többségét, félig-meddig a feleségét, az önbecsülését… de közben megtanul viselkedni is… átértékeli a saját eddigi viselkedését és felfogását, potenciálisan jobb vezetővé, főnökké is válik

Ahogy összefonódik a két szál, s ahogy emeled a téteket, amely a külső és belső küzdelmet egyre intenzívebbé teszi – úgy mélyül a történeted, és úgy válik egyre inkább elkötelezetté az olvasód is.

Ha az *olvasó unatkozik, és azt mondja, itt semmi se történik, az rendszerint nem azt jelenti, hogy nincsenek a történetedben események. Hanem azt jelenti, az olvasót nem tetted érdekeltté a történetedben, vagyis a főhős nem természetes és logikus lépésekkel próbálja megoldani és leküzdeni az akadályokat, vagy épp nem is állítottál elé hiteles akadályokat.

Az eszkaláció során hagyd, hogy a főhősöd nekilásson megoldani a két konfliktust (a külső és belső válságát), aminek az a célja, hogy visszatérhessen abba az állapotba, amikor még nem állt számára feje tetejére a világ.

Nem oda tér vissza, de ez nem baj, hisz épp ez a lényeg, egy magasabb fokra jut az élete, ha győz… ha nem, akkor bukik…

Traumás tapasztalataidat ne söpörd a szőnyeg alá, az élettapasztalat az író tápláléka…

 

Következő: csúcspont, tetőpont

Ha részt kívánsz venni a regényírás – prózaírás kurzuson, itt jelezheted szándékodat, és itt regisztrálhatsz előzetesen. A jelentkezést követően megírjuk a további teendőket és részleteket.

 Itt jelentkezhetsz