Hogyan épül fel egy történet?

Mi a történet, és mi nem az

Képzeld el, hogy elmondom neked a mai napomat:

“Felébredtem. Reggeliztem. Elindultam dolgozni.”

Ez egy történet? Végtére is, van egy főszereplő, aki olyan döntéseket hoz, amelyek természetesen kapcsolódnak az eseményekhez, és az események is természetesen haladnak előre. A történet három cselekvést is tartalmaz, és van kezdete, középső része és végpontja. És ez már történetté is teszi, ugye?

Nos, valójában nem.

Ezt nem.

Leírtam, amit reggel tettem – a történetem pedig megfelel a fikciós kritériumoknak.
De nem tartozott válságot, harcot, felfedezést, fejlődést, átalakulást…
Ez csak egy jelentés. Ez nem történet…

Leírhattam volna azt is, hogyan sütöm a meggyes pitét… lenne benne válság, harc, felfedezés, átalakulás is…
Ha én sütöm, biztosan.
De nem lett volna az sem történet…
Csak egy egyedi jelentés és cselekvéssorozat lenne.

A történetíró azt írja le, ami történt. Az egyedit.
A történetet író pedig azt írja le, ami történhet. Általánosít.

Most az a rész jön, amit nem szeretsz… már az ókori görögök is…

Évszázadokkal ezelőtt Arisztotelész Poétika című könyvében azt fejtegette, hogy ugyan minden történetnek van kezdete, közepe és vége, ám a kezdete *nem egyszerűen az első eseménysor:

a kezdet az, ami nem következik szükségképpen valami más után, ám ami utána történik, az szükségszerű.

De az igazán jó kezdet a múlttal is terhes, akkor is, ha a főhős nem tudja, vagy nem gondol rá, vagy már úgy érzi, túljutott rajta.

Például: Krisztiánt elüti egy autó. Ez véletlen. Eltemetik, megsiratják. Ám a temetés után valaki jelentkezik az özvegynél, hogy adja meg Krisztián jelentős tartozását. Ez a válságmotívum a múltból ered, és az özvegy nem is tudott róla. Lehet, ha Krisztián nem hal meg, akkor is válságot idézett volna elő a jelentős tartozása. De így…

A kezdet és a vég között egy *szükségszerű cselekvéssor, történéssor jön létre. A középső rész természetes és *okozati összefüggések sorozata, ami a döntő, elkerülhetetlenül döntő eseményhez vezet.

A történetnek tehát van (1.) eredete, van (2.) középső része erősödő konfliktusok sorozatával, és (3.) egy végkifejlete, ami nem csak zárlat, de egyfajta *állásfoglalás is – hisz az olvasóban is világossá válik, *miért győzött vagy bukott el a karakter.

Egy történethez persze főhős is kell.

Egy *sebezhető főhős, és olyan szituáció, amely döntésekre kényszeríti, értelmes döntésekre, amelyek végül meghatározzák a történet kimenetelét és az olvasó empátiáját.

Egy történet alapvetően *átalakulás, amely bemutatja egy helyzet és vagy egy karakter átalakulását.

Egyszerűen fogalmazva: addig nincs történet, amíg minden jól megy…

Így aztán egy történet mindig egy olyan főhősről szól, aki feszült lesz, és a feszültséget a valamiért vagy valaki miatt nem teljesült vágya teremti meg.

Például: Emlékszel a Zaklatás című filmre?

A regény egy fax-szal indul, ami jelzi, baj van a malajziai részlegben. Tom otthonában pedig reggel érződik egyfajta feszültség közte és a felesége között…

…akkor már látjuk: van egy személyes konfliktus és egy céges konfliktus is kilátásban…

…ráadásul: Tom kinevezés előtt áll, biztos benne, hogy megkapja a magasabb pozíciót. Néhányan gratulálnak is neki, előre…

*Antagonista nélkül, ellenerők nélkül, hátrányok nélkül, válsághelyzet nélkül – amelyek a cselekvést kikényszerítik – nincs történet.

A Zaklatás című filmben:

Gyorsan kiderül, a vágyott pozíciót nem Tom, hanem a hirtelen felbukkanó Meredith, a hajdani barátnője kapja. Ez először csak egy pici belső válságot idéz elő, egy kis feszültségez generál… még nem áll feje tetejére a világ… de már kezdődik…

A titok tehát az, hogy olyan történetet írj, amely az olvasókat vonzza és fogva is tartja – nem pedig az, hogy egyre több dolog történjen egy karakterrel: vagy *ad hoc alapon, hirtelen ötlettől vezérelve, töltelékként… vagy *kiszámíthatóan és követhetően.

A történetírás kulcsa az, hogy egyre több feszültséget hozz létre menet közben, ahogy a történeted kibontakozik.

Képzeld el, hogyan sütsz egy almás pitét.
Össze kell gyűjtened a hozzá szükséges alapelemeket, kell hozzá többek közt liszt, cukor, tojás, alma, só, citromhéj… vagyis olyan összetevők, amelyek némelyike önmagában nem is élvezhető (liszt), de nem kell hozzá borsó, banán, libamáj, pedig önmagukban ezek nagyon is kívánatos összetevők.

Aztán nekilátsz az elkészítésének… megfelelő *sorrendben / pl. nem a tésztára ütöd rá a tojást, az a tésztakészítés alapeleme…/, megfelelő *időt szánva az egyes mozzanatoknak – és azt látod, hogy ezek az összetevők a készítés és sütés közben valami elképesztően finom süteménnyé *alakulnak át…

Ez a dolgod, amikor írsz, olyan az is, mint amikor sütsz vagy főzöl…

Most vegyük számba egy történet összetevőit, annak öt lényeges elemét – és nézzük meg, hogyan keverjük össze őket úgy, hogy a történeted annyira vonzó és kívánatos legyen, hogy az olvasó le se tudja tenni…

Olvass tovább: 1. szituáció, expozició

Ha részt kívánsz venni a kreatív írás – prózaírás kurzuson, itt jelezheted szándékodat, és itt regisztrálhatsz előzetesen. A jelentkezést követően megírjuk a további teendőket és részleteket.

⇒ Itt jelentkezhetsz