Magazin-újságírás

Népszerű kurzusok   Kreatív írás    Regényírás    Utazz és írj!   Magazin-újságírás

Írj magazincikket!
Interaktív online kurzus kezdő újságíróknak

A karácsonyi szünet nem akadály…

Szeretnéd az írásodat a kedvenc magazinodban viszontlátni? Kíváncsi vagy rá, hogyan írhatod meg az ötleteidet egy olyan cikkben, amiért még fizetnek is? Szeretnéd tudni, hogyan érheted el, hogy az írásodat a szerkesztők közzétegyék? Szívesen dolgoznál otthonról, kezdetben mint szabadúszó újságíró? Ez lenne számodra az álommunka?

Olvass tovább!

Az újságírók világa ma már nem egy zárt csoport. Bekopogtathatsz személyesen vagy online bármely szerkesztőségbe, felajánlhatod híreidet, témáidat, meg is írhatod… A nagy kérdés az: közlik-e.

Érthető, hogy mindenki a közismert lapok, magazinok és portálok szerzője szeretne lenni. Ehhez azonban nem elég az ütős téma, és önmagában nem elég a jó fogalmazáskészség… Hogy mi mindent kell még tudnod, azt tanulhatod meg és sajátíthatod el az újságíró kurzuson.

Ez az élvezetes és gyakorlatias tanfolyam segít abban, hogy valódi újságíróvá válj.

A újságíráskurzus célja:

 1. Átadjuk azt a tudást és fejlesztjük azokat a készségeidet, amelyek lehetővé teszik számodra, hogy újságíróként dolgozhass – szabadúszó külsősként vagy később teljes munkaidőben.
 2. Megtanítjuk, hogyan írhatsz érdekfeszítő és megjelenésre alkalmas cikkeket. Hogyan válaszd ki a témát, hogyan szerezd meg a szükséges információkat, és miként írd meg a cikked a műfaji, formai és tartalmi elvárásoknak megfelelően. 
 3. Képes leszel arra, hogy olyan más területeken is sikeres lehess, mint a PR-cikkek és marketingszövegek vagy egy blog írása.

Ez a kurzus szilárd alapot nyújt ahhoz, hogy produktiv tagja lehess az újságírás izgalmas és dinamikus világának. Megismered az újságírás napi és reális valóságát, de az újságíráshoz kötődő mítoszokat is.

A kurzus témakörei:

Mi az újságíró? Mi újság és mi nem? Miért fontos a ki, mit, hol, mikor, miért, hogyan? Cím és lead. Címadás. A hír és a történet felépítése. Idézetek, megszólalások szerepe és helye. Mi a tény, és mi a vélemény – és hol a helyük? A tények feltárása. Újságírói kutató munka. Hogyan kell megtervezni egy interjút, és hogyan kell elkészíteni? A magazincikkek típusai és megírási módjuk. Stílusszabályok. Mi van, ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy eltervezted. Mi az a médiajog? És mi az az interaktivitás?

A kurzus második felében önálló magazincikkek és interjúk készítése a feladat, természetesen útmutatás

A kurzus előnye:

 1. A magazinújságírás-tanfolyam nem foglalkozik az újságírás történetével és elméletével. A publikálás gyakorlati szempontjaira összpontosít: a hírek, a magazincikkek és az interjúk írására.
 2. A tanfolyam elméleti alapvetései és tananyagai minden nehézség nélkül megérthetők és elsajátíthatók.
 3. A tanácsadó szerkesztő alaposan ismeri a médiapiacot, a hazai médiumok működését, így ennek megfelelően és ezen a téren is professzionális segítséget és útmutatást tud adni.
 4. Referenciaértékű publikálási lehetőséget kaphatsz a stúdium ideje alatt. A kurzus végére egy kis saját portfóliót is összeállíthatsz,  ami segítséget adhat, hogy külsős újságíróként foglalkoztathassanak.

A kurzus tehát alapvetően gyakorlati képzést nyújt. Minden témakörhöz írásbeli feladat is társul, amelyet a megírása után közösen értékelünk és elemzünk.

A kurzus végére tudni fogod:

 1. Hogyan juthatsz információkhoz, erőteljes ötletekhez, témákhoz…
 2. Miként tudod az ötleteidet és témáidat újságírói szemmel és hozzáállással megközelíteni, feldolgozni és megírni. Hogyan adhatsz világos és követhető struktúrát a cikkeidnek a fordítottpiramis-elv alkalmazásával…
 3. Hogyan kell az egyes médiumok és kiadók elvárásainak megfelelően egy-egy cikket megírni, és az írásaidat értékesíteni a sajtópiac adott szegmensében…

Gyakorlatias a képzés, az elméleti és etikai megfontolások az egyes feladatok megoldása által kerülnek terítékre. 

Az újságíráskurzus specialitása

⇒ Megoldásaidat és írásaidat részletesen értékeljük, közösen elemezzük tartalmi, szerkezeti és stiláris szempontból, és ennek megfelelő, személyre szabott korrekciókat, útmutatást adunk. Ez az, ami által az Íróműhely minden kurzusa egyedi és páratlan… hiszen nem csoportos oktatásban veszel részt, ahol megoszlik a figyelem.

A kurzus ideje alatt publikálási lehetőséget kapsz.
A kurzus végén pedig egy oklevelet, amely tanúsítja, 
hogy sikeresen elvégezted az újságíró tanfolyamot.

Felvételi feladat

Olvasd el figyelmesen az itt található novellát , és írd le 5-8 mondatban: Mi történt? Miért az történt?
Majd küldd el a jelentkezéseddel egy időben, a jelentkezési lap Megjegyzések  rovatába illesztve.

Hogyan működik az újságíró kurzus

Az online kurzuson – a világ bármely pontján élsz is – könnyedén részt vehetsz, hiszen mindössze internetkapcsolatra és email címre van szükséged. Az online kurzus email-váltásos módszeren alapul. Hetente  szakmai útmutatást és azzal összefüggő összetett feladatokat kapsz. Szerkesztői mentorod én, dr. Mezővári Gyula leszek –  a kurzus idején velem állsz kapcsolatban. Írásaidat és megoldásaidat hétről hétre részletesen megbeszéljük.

Tanítottam egyetemen, alapítottam folyóiratokat, több nyomtatott és online magazin, valamint napilap vezető szerkesztőjeként, főszerkesztőjeként dolgoztam és dolgozom ma is. A kurzus ideje alatt  professzionális támogatásomat élvezheted, segítséget nyújtok számodra a kurzus minden fázisában. Személyes visszajelzést kapsz minden feladatról, válaszolok a kérdéseidre, és pályafutás-tanácsadást is adok, hogy a lehető legjobbat hozhasd ki magadból a tanfolyam által.

Szerkesztettem három napilapot, hét havilapot, három online magazint. Tudom, hogy mit akarnak és várnak el a szerkesztők. És azt is, hogy melyik szerkesztő miért.

A szerkesztők nem egyetemi diplomát várnak a szerkesztőségbe…. Hidd el, a szerkesztők egyszerűen jó és jól megírt történeteket akarnak.  Olyan embert, aki fel tudja ismerni, hogy a körülötte zajló események közül melyik hír és melyik nem. Olyan embert, aki képes jól megírni és szerkeszteni a saját témáját, cikkeit, és aki jártas a médiajogban is. Olyan embert, aki le tud ülni egy másikkal és nyitottan beszélgetni, aki képes jó interjúkat készíteni és írni.

Ezen kulcsfontosságú tudást és képességeket sajátíthatod el a kurzus idején.

” Tényleg megjelent?! Húú, köszönöm, nem is gondoltam, hogy ilyen jót tudok írni. Most aztán igazán megjött a kedvem. Eddig egy kicsit féltem is, mert sokszor olyan szigorú. De megérte… “/ T. Viktória
” Amikor megjelent az első cikkem, nagyon büszke voltam arra, hogy hányan gratuláltak.” / F. Bence

Jelentkezés

 • A képzés jellege: egyéni, online, email – célirányos képzési feladatok, gyakorlati képzés, részletes útmutatással és értékeléssel.
  Időtartama: 16 hét
  A kezdés időpontja:
    folyamatosan, egyéni a képzés. Most 3 szabad hely van.
  A kurzus  ára: 117 000 forint. Részletfizetés 1. héten 49.000, 5. héten 39.000, 10. héten 29.000 forint
  Kurzusvezető: dr. Mezővári Gyula – napilapok, hetilapok, havilapok újságírója, szerkesztője, főszerkesztője. Internetes portálok alapítója és szerkesztője.
  Elérhetőség: 20 462 9029 / [email protected] 

 

Ha részt kívánsz venni a magazin-újságírás kurzuson, a Jelentkezz most!-ra kattintva jelezheted szándékodat. A jelentkezést követően megírjuk a további teendőket és részleteket.

“A tanfolyam kiváló volt! Nagyon élveztem. Sokat tanultam, nagyon jó volt a feladatok ütemezése, és a részletes értékelés is.”  / S. Ádám

“…hiányozni fog, én még ilyen szigorú emberel nem találkoztam, de akkor is… / I. Nóra

A hírírással megszenvedtem, de utána rájöttem, hogy enélkül nem tudtam volna jó cikket írni, mert igazából akkor kezdtem megtanulni, hogyan kell újságíró fejjel gondolkodni, és az információkat rendszerbe rakni… Köszönöm.” / S. Klaudia

” Amit gondolok: ne változtasson, tök jól működik a dolog, az ár/érték arány tökéletes, amit nyújt, egy kicsit sem felszínes, csak az ilyen, nagyon őszinte kritikából lehet tanulni. Lehet, hogy az érzékenyebbeknek ez nem jó, de ebből a színvonalból ne adjon alább, tudom, eszében sincs.” / P. V. Judit

” Ez a kurzus kiváló alapot adott arra, hogy külsős újságíróként kezdhessek dolgozni… köszönet érte.” / Zs. Norbert

” Nagyszerű ez a tanfolyam, kicsit kemény, kicsit nehéz, de már az elején elkezdtem élvezni a feladatokat.” / P. Tamás

” …haladóknak nem akar kurzust indítani, én folytatnám… / Sz. Nóra

“Tudja, Gyula, kezdetben nagyon bosszantott, hogy mindig a szabályokhoz kellett igazodnom, de amikor kiderült, hogy ezáltal tudok és lehetek kreatív, kezdtem élvezni, és  meg is bocsátottam, miért volt annyira szigorú.” / K. Zsolt

“Köszönöm, ez egy nagyon fontos kurzus volt a számomra… “/ L. Bea

“Azt hittem, tele vagyok témával és ötletekkel, aztán meg azzal szembesültem, hogy nincs is semmi ötletem. Na, akkor akartam abbahagyni. Jó, hogy nem hagyta. Köszönöm. Mert végül tényleg megtanultam, hogyan lehet jó ötletekre és kombinációkra találni. Már két cikkem is megjelent.”/ F. Tibor   

⇒ Nézd meg mások véleményét is

 

Népszerű kurzusok   Kreatív írás    Regényírás    Utazz és írj!   Magazin-újságírás