Utazz és írj!

Népszerű kurzusok   Kreatív írás    Regényírás    Utazz és írj!   Magazin-újságírás

Online kurzus utazási cikket, blogot íróknak…

Amikor hazaérkeztünk a német Mesesztrádáról – mindjárt megtudod, mi az – leültem a gép elé, és azon töprengtem, most mi a fenét csináljak…

Sürget az idő, reggel le kell adnom a cikket. Csakhogy a gép elé ülve azzal szembesültem, bár végig jól éreztem magam, elfelejtettem figyelni is közben. Nincsenek jó történeteim. Ha van is néhány, az inkább periférikus, egyik se a Grimm testvérekről szól vagy magáról a Mesesztrádáról. Most írjam le, ebben a városban áll a főtéri szobruk, azon a környéken gyűjtötték a horror-meséket, az milyen vicces volt, ez meg milyen érdekes? Dög unalom lesz. Horkolni fog az olvasó. Mégis elkezdtem… mondatról mondatra kínlódtam… éreztem, fogalmam sincs, mit is akarok írni…

Aztán támadt egy mentőötletem. Mi lenne, ha nem én írnék az útról? Hanem a már majdnem tízéves fiam. Ha csalnék egy kicsit. Ahogy leírtam a leadet, ahogy tudtam már, hogy mit akarok, máris sorjáztak a történetek, és a mondatok. Másfél óra múlva kész is lettem. Ha kíváncsi vagy a végeredményre,  ide kattintva megnézheted.

Közben azt is megtanultam, még ha egy tengerpartra vet is a jó sorsom, és függőágyon ringatódzom egy hétig, figyelnem is kell, ha utóbb írni akarok róla. Meg kell látnom a történeteket.

Egy útleírás akkor unalmas, ha leírás.

Lehetsz bármilyen választékos és plasztikus, az olvasó unni fogja, mert kimarad az élményből.( Különben is, a jamaicai tengerről és házakról ezernyi képet talál a google-n.)

Mert mi is a különbség egy átlagos utazó és egy utazási blogot vagy cikket író között? Hát az, hogy ha valami különösbe és érdekesbe botlanak, az utazó azt mondja: „wow”, az író is azt mondja „wow”, de máris munkába áll a képzelete. Kitalálja, hogyan lehet ezt történetté alakítani, és mi az, amit érdemes megragadni és megosztani az olvasókkal. Hogy ha csak a szavak által is, de más is átélhesse.

Meglátod, ha egyszer rááll az agyad a történetekre, szinte menekülnöd kell majd, mert annyi jön majd veled szembe…

Most térjünk rá a kurzusra.

Miért az Utazz és írj?

Az utazás önmagában nem történet, csak egy sor esemény. Lesz köztük néhány érdekes (megmásztad a Teidét), és lesz köztük érdektelen (időben kiértél a repülőtérre*). Fedezd fel: miként döntheted el, melyek azok az események, amelyek a történetedet alkothatják.
Ha adsz egy célt magadnak, vagy több kisebbet (eredetiben látni Brueghel Ikarusz bukása képét, megmászni a Teidét, felfedezni Párizs öt legjobb teraszát, különleges helyi ételeket kóstolni), az olvasót érdekelni fogja, eléred-e a célodat, és hogyan… Megtudhatod, hogyan adj/alkoss előre vagy utóbb egy-egy célt magadnak, hogyan szerkeszd át képzeletben az utazásodat, mielőtt nekilátsz az írásnak.
♦  Ne akarj senkit lenyűgözni. Főleg ne irodalmi vagy fennkölt választékossággal. Szórakoztass és írj egyszerűen. Arról is szó lesz, ezt hogyan kell.
♦  Megmutatjuk, miként alakítsd a történetedet. És azt is, hogyan formázd meg a cselekményt, a karaktereket, hogyan teremts feszültséget, miképp írj pici dialógusokat – valamint egy ellenállhatatlan első bekezdést.
  Megérted majd, hogyan és miért kell váltakozniuk a jeleneteknek és a leírásoknak. Mikor jobb, ha valamit bemutatsz, és mikor célszerűbb, ha csak elmondod. Ez az úgynevezett Mondd vagy mutasd szabály…

Hogyan működik a kurzus?

Az online kurzuson – a világ bármely pontján élsz is – könnyedén részt vehetsz, hiszen mindössze internetkapcsolatra és email címre van szükséged. Mentorod én, vagyis Mezővári Gyula leszek – a kurzus idején velem állsz kapcsolatban.

Kezdetben részfeladatokat kell megoldanod, a tanultakat alkalmazva. Meríthetsz egy korábbi útleírásodból vagy élményedből. Amikor elküldöd az írásodat, megbeszéljük és kivesézzük. Mi a jó, hogy ne feledd, és mi hibája, hogy korrigálhasd. A végén pedig készítesz egy vagy két igazi útleírást.

Ha közben épp nyaralsz vagy utazol, az se akadály, hisz akkor máris azonnal alkalmazhatod a tanultakat. De utazás közben ne írj. Majd ha hazajöttél. (Legfeljebb esténként jegyzetelhetsz)

Bármikor előzetes kérdéseket tehetsz fel. Nappal és éjjel, legfeljebb akkor épp alszom. De másnap válaszolok.

Örömmel látnád úti beszámolóidat egy internetes utazási magazinban? A legjobb írások megjelenhetnek a legnagyobb internetes utazási magazin, a fuggetlenutazo.com  oldalán.

Jelentkezés

A kurzus jellege: a kurzusra azok jelentkezését várjuk, akik szeretnének utazási blogot nyitni vagy úti beszámolókat készíteni, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá, vagy már bele is vágtak, de nem érzik elég ütősnek és szórakoztatónak az írásaikat.
Időtartam:  6 hét – két hét vakáció&utazás belefér…
Kezdete: folyamatosan lehet jelentkezni, mivel egyéni a képzés
Létszám:  egyszerre 6 jelentkezővel tudunk foglalkozni, jelenleg 2 szabad hely van
A kurzus ára: 44.400 Ft.
Elérhetőség: dr. Mezővári Gyula, 20 462 9029 / [email protected]

Ha be akarsz iratkozni az Utazz és írj kurzusra, akkor kattints az  Itt jelentkezhetsz gombra. A jelentkezési lap elküldését követően megírjuk a további teendőket és részleteket

 

Népszerű kurzusok   Kreatív írás    Regényírás    Utazz és írj!   Magazin-újságírás