Versíró kurzus

Nézz a világra úgy, mint a költő!
Aztán ülj le, és írj úgy, mint egy költő!

Hát azt hogyan kell…?
Erről szól a versíró kurzus.

A versírás újra népszerű, egyre többen olvasnak és írnak verseket. Ha kezdő vagy csak kevés tapasztalattal rendelkező költő vagy, itt az ideje, hogy megtudd, hogyan kell jó verseket írni.

Mutatunk gyorsan példát. Mélyen igaz:

Valaki négyszemközt titokban közli egy leánnyal, hogy szereti őt. A leány nem veszi tudomásul. Erre az illető a közönséggel – a legnagyobb nyilvánossággal – közli ezt versben és rímekben, s oly meggyőzően és ötletesen, hogy érette mindenki megszereti, bálványozza és imádja őt, kivéve azt a leányt, aki szerelmét fölgerjesztette. Ez a dicsőség. A veszett fejsze nyele / Kosztolányi: Dicsőség

Egy jó versben a forma, a hangzás és a lírai gondolatszerkezet mindig egyensúlyban van. Az Íróműhely kurzusán segítünk tökéletesíteni a stílusod, mélyíteni a tudatosságod a verselésben. Megmutatjuk, hogyan figyelj a sorokra és az ütemre, és hogyan állítsd szolgálatodba a szavakat, valamint a nyelv természetes ritmusát.

A kurzus magabiztosabbá tesz, hogy szabadon élvezhesd a versek világát, akár azért írsz, hogy azt mások olvashassák, akár csak a magad szórakoztatására.

# A kurzus tematikája

# Biztos, hogy vers?

Habár nincs szigorú szabálya annak, hogyan kell megírni egy verset, ez nem jelenti azt, hogy bármit és bárhogyan lehet írni, vers lesz belőle. Megtanulod megkülönböztetni, mi a vers és mi nem az. Nem szükségszerűen egyszerű feladat…

# Nyelvezet

Belátod, mennyit számít, ha a megfelelő szavakat használod, és mekkora jelentőséggel bír egy-egy szóválasztás. Miért ne köss kompromisszumokat!

Költői képek és absztrakciók

Megvizsgáljuk, hogy a képes beszéd hogyan tehet nagyszerűvé egy verset, és hogyan lehet a szóképek használatával kiemelni a mondanivalót.

Forma

A forma segít, mintákat ad az íráshoz. Néhány közülük egészen magától értetődő, a többi valamivel összetettebb. Megtanulod, mit szabad és mit nem egy szabad versben… mi a szabad vers vagy a szabadsorú vers… hogyan ismerd  fel a megfelelő formát, és hogyan bánj vele.

Ritmus és ütem

Megnézzük, hogyan szól jól a tam-tam különböző versekben… mi a különbség a versritmus és a prózaritmus között… és hogyan hat a gondolatritmus.  Minden versnek van dallama, még akkor is, ha nem slágergyanús, hanem bartókos…

Rímek

A rím a legáltalánosabb formai jellegzetessége a költészetnek, ám korántsem a legkönnyebb. Főként, ha szeretnénk igazán jól csinálni. Sokszínű rímvariánsokkal ismerkedhetsz meg.

Gondolat

Amit nem mondhatok el senkinek, elmondom hát mindenkinek…
Hogyan győzd le magad és a félelmeidet, a szemérmedet, amikor verset írsz. Hogyan hidd el, hogy nem álarcos bálba készülsz…mert annak a versek világában semmi értelme.

# Speciális előny

⇒ Ha beiratkozol a kurzusra, a feladatmegoldásaidra és verseidre konkrét, mentori visszajelzést kapsz. Részletekre is kiterjedő értékelést, elemzést, és mindemellett személyre szabott útmutatást is. Ezáltal az Íróműhely minden kurzusa egyedi és páratlan…

# Hogyan működik a kurzus?

A versíró online kurzuson – a világ bármely pontján élsz is – könnyedén részt vehetsz, hiszen mindössze internetkapcsolatra és email címre van szükséged. Az online kurzus email-váltásos módszeren alapul. Hetente szakmai útmutatást és egy azzal összefüggő feladatot küldök számodra. Irodalmi mentorod én, vagyis Mezővári Gyula leszek – a kurzus idején velem állsz kapcsolatban.

2006 óta tartok irodalmi kurzusokat, előadásokat kezdő és haladó íróknak. 2013-ban indítottam az Íróműhely online változatát. Egy-egy előadáson ugyanis nincs rá mód, hogy a résztvevők írásait részletesen megbeszéljük. Az online kurzusokon azonban igen. A kurzusra jelentkezők  – feladatmegoldásai, írásai – így részletekre is kiterjedő, személyre szabott értékelést, elemzést, valamint stiláris, szerkezeti és tartalmi korrekciókat kapnak tőlem, és persze szakmai útmutatást is. Ezáltal egyedi és páratlan az Íróműhely minden kurzusa.

# Jelentkezés

Képzés jellege: egyéni, online, email – részletes útmutatással és egyénre szabott értékeléssel
Időtartam:  8 hét
Heti elfoglaltság:  2-4 óra
Kezdete:  egyéni a képzés, folyamatosan lehet jelentkezni
Az interaktív online kurzus ára:  59.900 Ft.
Kurzusvezető: dr Mezővári Gyula, 20 462 9029 / [email protected]

 

♦ Ha be akarsz iratkozni a Versíró kurzusra, akkor kattints az  Itt jelentkezhetsz gombra. A jelentkezési lap elküldését követően megírjuk a további teendőket és részleteket

 

Népszerű kurzusok  ♦ Kreatív írás  ♦  Regényírás   Történetépítés ♦ Magazin-újságírás